home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat 128

Kada je predstavljen 1969. godine, Fiat 128 je doneo revoluciju u automobilskom svetu. Prvi Fiatov automobil s prednjim pogonom je imao poprečno postavljen motor u "nosu", nudio je dosta prostora, dobro ležanje, pa ne čudi da je nagrađen titulom "Evropskog automobila 1969. godine".

Fiat 128 je bio popularan i na našim prostorima kao Zastava 128 licencno pravljena u Kragujevcu. Nažalost, najveći broj čuvenih "osmica" je već odavno završio pod presama, dok je retke preživele primerke odavno nagrizla rđa.

Upravo zato primamljivo zvuči oglas za prodaju jedinstvenog primerka italijanske automobilske istorije. Na Apeninima se prodaje Fiat 128 s neverovatnih 17.861 km na kilometar-satu. Prvi i jedini vlasnik automobila je bio Giuseppe Pettinicchi, rođen 1932. godine, koji je krajem 1973. kupio "128-icu" u Fiatovom salonu u gradu Campobasso (severno od Napulja), piše Radiosarajevo.ba.

Pettinicchi je bio zaposlen u opštinskoj uprave Campobassa, koristio je Fiat vrlo malo i još uvek je jedini registrovani vlasnik. Nakon njegove smrti početkom '80-ih godina, supruga Maria je parkirala Fiat u zatvorenoj garaži i niko iz porodice ga više nije vozio. Udovica je 2016. godine predala Fiat prijatelju Nicolinu Orienteu, koji je automobil ustupio na sređivanje M. Alonziju, lokalnom specijalisti za Fiatove oldtajmere. Alonzi je uklonio male delove rđe u zadnjem delu što je bio jedini nedostatak automobila. Preostali delovi karoserije, unutrašnjosti i mehanički delovi su u originalnom stanju.

Fiat 128

Početkom 2017. godine izvršen je veliki servis, zamenjeni su ležajevi, kočnice, izduvni sistem, gume i kvačilo. Komplet alata u prtljažniku je još uvek u besprekornom stanju, novi kupac dobiće originalnu registraciju vozila iz 1973. godine, priručnik, čak i servisnu knjižicu s nekoliko unetih datuma.

Fiat 128

Za one koji ne znaju: Reč je o originalnom modelu koji je pokretao 4-cilindrični benzinac zapremine 1116 kubika, snage 55 "konja".

Cena jedinstvenog oldtajmera je 15.900 evra, mnogo više nego što ga je platio Giuseppe Pettinicchi pre 46 godina u Fiatovom salonu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: Cog Classics



čitanja : 3708



Komentari