home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota AE86 BEV

Konverzije starijih automobila u električne su sve popularniji način za očuvanje poznatih modela živim za buduće generacije. Toyota je pokazala potencijal svoje fabrike tako što je predstavila dva koncepta na Tokyo Auto Salonu.

Reč je u stvari o dva primerka Toyote AE86 koja imaju različite pogone.

Toyota AE86 H2

AE86 H2 koncept je baziran na Trueno karoserijskoj verziji s preklopnim svetlima i karoserijom u dva tona. Automobil izgleda gotovo u potpunosti fabrički spolja, ali je dobio dva hidrogenska rezervoara postavljena u prtljažnik, koji s preuzeti od modela Mirai. Četvorocilindrični motor ispod haube je ostavljen u originalnoj formi što je više bilo moguće, ali je dobio modifikovane dizne, dovod goriva i svećice za potrebe hidrogenskog sistema. Japanski proizvođač tvrdi da je razvio automobil na takav način da su i dalje prisutni zvuk i vibracije motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Drugi koncept je AE86 BEV koji ima Levin karoseriju s fiksnim svetlima. "Ruho" je gotovo identično kao i kod koncepta AE86 H2, a poseduje prilično zanimljiv pogon. Sistem napajan baterijom koristi električni motor iz hibridnog modela Tundra, bateriju od plug-in hibrida Prius, kao i komponente preuzete od drugih produkcijskih Toyotinih i Lexusovih modela.

Toyota AE86 BEV

Ipak, najveće iznenađenje je manuelni menjač za koji iz Toyote kažu da je pomogao u raspodeli težine automobila kako bi bila što bliže originalnoj. Iz kompanije tvrde da automobil nudi unikatno iskustvo vožnje kombinujući angažovanost u vozilu s tri papučice sa "robusnim karakteristikama pogonske sile".

Toyota AE86 BEV

Oba automobila imaju sedišta koja su restaurirana, dok su pojasevi napravljeni od recikliranih materijala. Toyota se udružila s nekoliko kompanija da bi proizvela dva prototipa, ali planova za masovnu proizvodnju nema.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto: Toyotačitanja : 421Komentari