home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo XC40

Osim dve hibridne opcije ovog modela, na tržište će 2020. godine stići i potpuno električna verzija

Volvo će do kraja ove godine predstaviti potpuno električnu verziju svog modela XC40, saopštila je ta švedska kompanija (u kineskom vlasništvu).

Predstavnici Volvoa su odbili da saopšte dodatne detalje. Uvođenje u proizvodnju potpuno električne verzije kompaktnog SUV-a s baterijskim napajanjem je ključan korak za Volvo, koji želi da do 2025. godine polovinu njihove globalne prodaje zauzimaju potpuno električni automobili.

XC40 će biti drugo potpuno električno vozilo iz Volvo Car Grupe. Prvi potpuno električni model je bio Polestar 2, koji je ova podmarka Volvoa specijalizovana za električna vozila predstavila u februaru i uživo pokazala na sajmu automobila u Ženevi početkom marta.

Osim toga, oba modela će koristiti njihovu kompaktnu modularnu platformu (CMA) koju je Volvo razvio s kineskom sestrinskom markom Geely. CMA platforma se takođe koristi i u modelima 01, 02 i 03 tvrtke Lynk&Co, kinesko-švedskog automobilskog brenda u vlasništvu Zhejiang Geely Holding Group.

Njihovi modeli popunjavaju prazninu između modela Geely i modela Volvoa. Fokusirani su na tehnologije povezanosti i poseban model kupovine na određenim tržištima, i usmereni su na mlađe, zaposlene kupce. Prošle, 2018. godine su samo na kineskom tržištu prodali svoja tri trenutna modela u 120.000 primeraka, a sledeće godine nameravaju da otvore svoje salone u pet evropskih gradova.

Volvo je nedavno najavio da će XC40 dobiti i dve opcije hibridnih pogonskih sklopova, počevši od varijante T5 Twin Engine i T4 Twin Engine. Oba vozila s potpunim električnim pogonom biće na tržištu 2020. godine.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 399Komentari