home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Međunarodna automobilska federacija (FIA) vratila je danas ekipu Lotus u takmičenje u svetskom šampionatu Formule jedan. Lotus će se sledeće sezone vratiti u takmičenje posle 15 godina i biće 13. ekipa u šampionatu.

Sedište ekipe biće u Norfolku, a zajednički vlasnici su malezijska vlada i konzorcijum malezijskih biznismena.

Direktor ekipe je vlasnik aviokompanije Er Azija Toni Fernandes, a za tehničkog direktora postavljen je Majk Gaskojn, koji je taj posao obavljao i u Fors Indiji, Tojoti, Renou i Džordanu. Ekipu Lotus će motorima snabdevati kompanija Kosvort.
Lotus se takmičio u Formuli jedan od 1958. do 1994. godine.
Ta ekipa osvojila je sedam titula u konkurenciji konstruktora i pobedila na 79 trka. FIA je odbila prijavu ekipe BMW Zauber, ali je navela i da će taj tim dobiti dozvolu za takmičenje u sledećoj sezoni ako neka od ekipa odustane.
Takođe, u saopštenju FIA navodi da vodi hitne pregovore sa ostalim ekipama u Formuli jedan o mogućem širenju na 14 timova.

Autor : Beta.rsčitanja : 589Komentari

Odlicna vest!

Autor F1 15 Sep 2009, 20:16

Koliko se ja secam iz nekog clanka,Lotus je jedne sezone, davno davno, imao bolid koji je imao gumene suknjice na podu koje su stvarale vakuum efekat i prosto ga lepile za pod.Osvojili su titulu ali je to posle bilo zabranjeno.Skroz mi bilo zanimljivo...Elem,fino sto se vracaju ali cudi to da oni ulaze u sampionat a BMW,i Tojota ako se ne varam, izlazi .Odakle im lova?

Autor Uros 15 Sep 2009, 21:00

@ Uros:

lova... pa... iz finasijskog centra Azije:

"zajednički vlasnici su malezijska vlada i konzorcijum malezijskih biznismena"

Autor Nedjo 16 Sep 2009, 01:26

To sam prevideo nekako.Hvala

Autor Uros 16 Sep 2009, 11:26

Nije samo Lotus imao suknjice..svi su imali. "Suknjice" su obelezile celu eru F1 istorije kao deo jednog paketa koji se tada nazivao "wing car".

Autor F1 16 Sep 2009, 13:32