home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Proizvodnja automobila će ove godine u svetu porasti na 65 miliona, sa prošlogodišnjih 57,2 miliona vozila, predvidela je kompanija za analizu tržišta "Prajsvoterhaus Kupers" (PricewaterhouseCoopers - PwC) i tako popravila svoju prethodnu prognozu za dva miliona vozila.

Proizvodnja će, uprkos poboljšanoj proceni, biti u zaostatku za 66 miliona vozila, koliko je proizvedeno 2008. godine, pre početka svetske ekonomske krize.

Automobilsko tržište postepeno počinje da se oporavlja, zahvaljujući oživljavanju svetske privrede. Pokretač rasta prodaje automobila bi trebalo da bude tržište u Severnoj Americi i Aziji, posebno u Kini, procenjuju u PwC.

U Kini bi ove godine proizvodnja automobila, prema prognozi te kompanije, trebalo da se poveća na 13 miliona, sa prošlogodišnjih 11 miliona vozila, prenele su agencije. Druga agencija za istraživanje tržišta "Džej di pauer" (J.D. Power) nedavno je predvidela da će svetska prodaja automobila ove godine porasti za četiri odsto, na 66,9 miliona vozila.

U SAD će, prema toj prognozi, prodaja porasti na 11,7 miliona vozila sa prošlogodišnjih 10,4 miliona. U zapadnoj Evropi bi, međutim, zbog završetka programa "staro za novo", prodaja mogla da padne za osam odsto, na 13,7 miliona automobila.

Istočna Evropa bi mogla da doživi blago oživljavanje tržišta automobila. Prema prognozi "Džej di pauera", prodaja će se povećati za jedan procenat, na skoro 3,2 miliona vozila. Na rast će najviše uticati uvođenje prodaje "staro za novo" u Rusiji, gde će, prema proceni, prodaja porasti za deset odsto, na 1,6 miliona automobila.

Šef italijanskog "Fijata" Serđo Markione je još početkom godine rekao da svetska automobilska industrija, da bi preživela, mora da smanji proizvodne kapacitete, i to prvenstveno u Evropi. On je tada precizirao da su svetske fabrike automobila u stanju da proizvedu 94 miliona automobila godišnje - 30 miliona više nego što mogu da prodaju.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1795Komentari