home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prema Odluci o javnim parkiralištima grada Beograda ali i drugih gradova u Srbiji koji su je prepisali, komunalci mogu da vam odnesu auto sa regularnog parkinga ne samo ako je neregistrovan, već i ako je neispravan!

Uređenje gradova u Srbiji podrazumeva i ukljanjanje neregistrovanih vozila sa javnih parkirališta. Sve to ne bi bio problem da komunalni inspektori nisu postali previše selektivni, primenjujući dvostruke standarde po Odluci o javnim parkiralištima grada Beograda, a koja je sve samo ne precizna i dobronamerna prema onima u čiju korist bi trebalo da je napisana.

Sa početkom prolećnih dana komunalci su po beogradskim opštinama počeli da obilaze parkinge u naseljima šireg gradskog jezgra, kontrolišući registarske nalepnice. Tako se dešavalo da automobilima kojima je istekla registracija pre manje od dva meseca, komunalni inspektori zalepe flis-papir sa Rešenjem po kom se naređuje uklanjanje neregistrovanog vozila sa javne površine.

Koji je rok dat za uklanjanje? Najčešće nekoliko sati a može se odrediti i nekoliko minuta! Sve to je propisano Odlukom o javnim parkiralištima u članu 21. Sve bi bilo u redu da se Odluka odnosi na napuštena vozila kojih zaista ima mnogo, koja ne vrede ništa i koja zauzimaju ionako nedovoljna parking mesta.

Dakle, tolerancija za tek istekle registracije praktično da i ne postoji. Možda vam inspektor dođe sutradan po isteku registracije i naredi uklanjanje vozila a možda vam i ostave raspadnuti krš ispred zgrade da zauzima parking prostor jer je u vlasništvu rođaka nekog od rukovodilaca opštine na kojoj se nalazi.

Redakcija Auto magazina je kontaktirala upravu grada Beograda i iz Sekretarijata za inspekcijske poslove su nam ljubazno odgovorili da tolerancije nema čak ni za slučajeve kada je auto u pravnom sporu, na primer, ukoliko je ostavinska rasprava u toku.

Navedeno je da, bez obzira na okolnosti, vozač je dužan da garažira svoje vozilo na lokaciji koja nije javna površina ili površina u javnom korišćenju. Drugim rečima, ako je vlasnik bolestan ili je u inostranstvu, mora da vodi računa o tome da li je auto uredno registrovan ukoliko je parkiran na parkingu koji nije na privatnom posedu.

Najzanimljivije u svemu je to što vas ni uredna registracija neće spasiti od prinudnog izvršenja, odnosno odnošenja vozila u slučaju da vam je auto neispravan ili havarisan. Za havarisane automobile je još i logično da ne budu na javnom parkingu jer neko može da se povredi ili da iz njih iscuri neka od tečnosti, ali za neispravne nam je zaista bilo neobično.

Poslali smo pitanje na koji način i po kom kriterijumu komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac utvrđuje da je vozilo neispravno. Odgovor je da inspektor konstatuje da je vozilo neispravno ukoliko postoji vidno oštećenje!

Drugim rečima, ukoliko vam je “krilo” ulubljeno, razbijeno stop-svetlo ili ako vam je ispustila guma, lako može da se desi da vam auto bude odnesen i sve to potpuno legitimno i po zakonu! Jer, auto vam je neispravan!

Kao i u slučaju neregistrovanog vozila, makar registracija istekla juče, po prinudnom izvršenju platićete kaznu od 5.000,00 (pet hiljada) dinara za fizičko lice, ležarinu, odnosno prostor za smeštaj odnetog vozila, kao i cenu za angažovanje šlep službe preduzeća koje je izvršilo odnošenje vozila i koje ima odobren cenovnik od strane Skupštine grada za ovu vrstu usluge.

Najčešće svi ti troškovi prevazilaze tržišnu vrednost automobila koji se odnose. Oni završavaju kao sekundarna sirovina, čak i u slučaju da su u pitanju automobili od istorijskog značaja i koji bi lako mogli da dobiju status zaštićenog dobra. Koliko god da je u pitanju redak primerak starovremenskog vozila, ide u staro gvožđe jer je vlasnik ili teško bolestan ili je preminuo a naslednika nema

Autor: Aleksandar Bursać

Izvor: Magazinauto.comčitanja : 2031Komentari

Lopovi.

Autor CaMIRO 27 Okt 2015, 08:37

Kakva diktatura aktuelne vlasti. Još malo pa nećemo moći autom na ulicu ako ima više od 1400ccm i 100ks i naravno ako ga je golub posr'o.

Autor Aleks 27 Okt 2015, 09:14

Ovaj propis bi trebalo malo da se "doradi" ...

Autor moron 27 Okt 2015, 09:58

Gde su parkirani ti automobili od istorijskog znacaja i oni koji su opste dobro da mi je samo znati.

A da mi neko objasni kako je moguce da u Resavskoj ima onoliko kafica, a izmedju nisu parking mesta nego raznorazni stubici? Da nisu mozda automobili bucni, a kafici jako tihi? Ili mozda aitomobili ometaju kretanje pesaka, ali kafana caik pospesuje prolazak? I tako mali milion nelogicnosti. Zato je ovo Srbija. I naravno, grad u kome ne moze da se skrene levo nigde.

Autor Fordovac 27 Okt 2015, 15:28

Sta drugo reci nego bravo za sve bolje zakone KOMUNISTICKE narodne republike srbije....

Autor mix 27 Okt 2015, 18:29