home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Dizajner Ken Okujama se krije iza nekih od najprepoznatljivijih modernih automobila. Radio je u Pininfarini i dizajnirao Ferari "enco". Takođe je svoje viđenje sportskog automobila demonstrirao u Poršeu gde je pomogao u dizajniranju "bokstera". Početkom 1990-ih je bio u Dženeral Motorsu gde je radio na "kamaru" i "korveti". Međutim, kako piše Mojauto, ovih dana je Okujama izrazio zabrinutost za budućnost automobilske industrije kakvu je znamo.

Okujama je u intervjuu uoči aktuelnog Salona u Tokiju pričao o budućnosti automobilske industrije koja je po njemu sumorna, barem za prave ljubitelje automobila i vožnje.

Proslavljeni dizajner veruje da bi tehnološki giganti Gugl i Epl mogli da promene način na koji se posmatraju i koriste automobili stvarajući od njih čisto funkcionalne mašine. Okujama ovo vidi kao direktnu pretnju japanskim proizvođačima.

"Ako se (japanski proizvođači) ne pripaze, rizikuju da u budućnosti postanu samo dobavljači materijala ovim velikim tehnološkim kompanijama", objasnio je on i dodao da će u budućnosti postojati samo dve vrste automobila.

Prvi su funkcionalni i autonomni automobili koji imaju zadatak da prevezu ljude od tačke A do tačke B. Druga vrsta su luksuzna vozila koja će samo elita moći da priušti. Dakle, po Okujami, u budućnosti će samo bogati imati luksuz samostalne vožnje automobila.

"Samovozeći automobili će na kraju krajeva postati svakodnevica...kao posledica, stari proizvođači će morati da prodaju ne samo komponente, već i čitave sisteme za pokretanje automobila", zaključio je Okujama.

Izvor: Mojauto.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Ferraričitanja : 1010Komentari

Enzo i F430 najlepsi Ferrariji ikad.

Autor MB 31 Okt 2015, 12:52

Meni su najlepsi 288GTO, F360 i F430.

Autor Optimus Prime 31 Okt 2015, 17:31