home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Fokus, što se VW-ove dizel afere tiče, do sada je bio na pravnom i finansijskom aspektu. Regionalni šef (Amerika), Majkl Horn, bio je pozvan da pred kongresom objasni o čemu se radi. Kompanija se, kao što je poznato, suočava sa kaznama koje će dostići više milijardi dolara. Po najnovijoj studiji, fokus bi mogao da se premesti na još osetljiviji domen, a on se dotiče ljudskog zdravlja i života.

Čini se da će VW osetiti na svojoj koži sve „čari“ američkog sistema, što je ne tako davno osetila i Toyota.

Naime, tim iz univerziteta Harvard i Tehnološkog instituta iz Masačusetsa (MIT), zaključio je da je da je dodatno zagađenje koje je izazvao 2,0 litarski turbo dizel četvorocilindraš, odnosno lažiranje podataka na testovima, prouzrokovalo ni manje ni više, nego 59 „preuranjenih smrti“ samo u Americi.

Pedeset i devet smrtnih slučajeva u zemlji od 320 miliona stanovnika se čini statističkom greškom, ali na šta se ovde cilja je 482.000 dizela koji su „veliki zagađivači“. Nemačka kompanija povlači 11 miliona automobila sa spornim dizel motorima širom sveta, a ukoliko primenimo američku statistiku, reč je o šezdeset smrtnih slučajeva na 500.000 vozila. Po toj matematici 1.320 smrtnih slučajeva je širom sveta izazvano VW-ovim dizelima. Naravno ovo je preterano uprošćavanje čitave priče, a nekako se nameće da neko hoće dodatno da se „ogrebe“, mada je činjenica da VW uopšte nije „cvećka“.

Pored procena u vezi sa „preuranjenim smrtnim slučajevima“, naučnici iz Harvarda i MIT-a su takođe procenili da su preuranjeni smrtni slučajevi koštali društvo 450 miliona dolara, i da ukoliko VW bude mogao da popravi sva sporna vozila u SAD do kraja godine, preveniraće dodatnih 130 smrtnih slučajeva. Studija takođe naglašava da mada se upozorava na ugroženost ozonskog omotača od strane visokih nivoa azotnih oksida kao glavni činilac, procenjuje da je ozon odgovoran za 13 odsto preuranjenih smrtnih slučajeva. Ostatak se odnosi na izloženost čađi.

Mada sve ovo na gomilu izgleda kao vest sa nekog satiričnog sajta, OVDE se možete pobliže upoznati sa rezultatima studije Environment Research Lettersa.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 984Komentari

"Čini se da će VW osetiti na svojoj koži sve „čari“ američkog sistema, što je ne tako davno osetila i Toyota."

Ne bi bilo lose da se instituti, ocim ovim, malo pozabave i nekim drugim ciframa. Na primer koliko je poginulih, nastradalih, nestalih, raseljenih, proteranih neamerikanaca.

Ili mozda zivot Amerikanca vise vredi od necijeg drugugog?

Dobro bi bilo da ostatku sveta ovo obrazloze; moze i na naucnoj osnovi, ako su vec angazovali naucnike.

Autor vojvoda 01 Nov 2015, 09:17

Neverovatno koliko ima cinizma u americkom tumacenju pravde.

Autor vojvoda 01 Nov 2015, 09:22

Sta bi bilo ako bi se uporedile cifre 59 "preuranjenih smrtnih slučajeva" sa ciframa nepreuranjenih, vrlo konkretnih smrtnih slučajeva od americkog naoruzanja!

Autor vojvoda 01 Nov 2015, 09:31

Zanimljivo da ni jednom od navedenih naucnih instituta nije palo na pamet da ispita, na primer, "preuranjene smrtne slucajeve" prouzrokovane upotrebom Kokakole i GMO Mekdonalds ishrane.

Autor vojvoda 01 Nov 2015, 09:40

Kad Ameri ubijaju po celom svetu, to je doprinos održivom razvoju i demokraciji... Za brojanje takvih žrtava nisu nužne naučne studije...

Autor moron 01 Nov 2015, 10:22

Amerikanci su kaznili i proizvodjace cigareta po tuzbi klijenata zbog dobijanja raka, a ko je u SAD zna da se oni tuze za sve i svasta.

Autor B.M 01 Nov 2015, 12:15