home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes proizvodnja

Akcije nemačke auto-industrije mogle bi pasti 12 odsto "za tri loša berzanska dana" ako Tramp uvede tarife evropskim proizvođačima automobila, prenosi CNBC.

Tramp do petka u ponoć (po vašingtonskom vremenu) treba da odluči hoće li uvesti dažbine na uvoz automobila. To bi verovatno naškodilo Nemačkoj, koja je tradicionalno generator privrednog rasta EU, s obzirom da je ona jedan od najvećih izvoznika vozila u Severnu Ameriku.

Nemačko tržište akcija moglo bi u tom slučaju doživeti pad od šest procenata, a proizvođači automobila i auto-delova bi posebno bili pogođeni, pa bi njihov pad dostigao 12 odsto, prema rečima Kristofa Šona, izvršnog direktora Aksioma, firme koja obezbeđuje rešenja za upravljanjem rizicima. On je u telefonskom razgovoru za CNBC kazao da bi do gubitaka došlo u roku od tri dana trgovanja na berzi.

Glavni nemački indeks Daks ove godine je u plusu 14 odsto, dok su akcije evropskog automobilskog sektora u zelenom 11 procenata.

Tramp je prošle godine pretio uvođenjem tarife od 20 odsto na evropske automobile, tvrdeći da trgovinski deficit preti bezbednosti zemlje.

EU je najveći izvoznik automobila na svetu, dok su Sjedinjene Države najveći uvoznik.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 332Komentari