home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Hatch

Američki proizvođač električnih vozila Tesla razmatra širenje poslovanja u Evropi modelom kompaktnog automobila koji bi bio namenjen masovnom tržištu, rekao je izvršni direktor Elon Musk.

"Verovatno bi u Evropi imalo smisla praviti kompaktni automobil, možda hatchback ili nešto slično", rekao je Musk u utorak na evropskoj internetskoj konferenciji o baterijama kojoj je domaćin bila nemačka vlada.

U SAD-u su automobili uglavnom veći jer Amerikanci vole velike automobile, dok su u Evropi obično manji, istakao je Musk, dodavši da je u Berlinu imao problema s parkiranjem svog pet metara dugog Modela X.

"Vozio sam Model X po Berlinu i imali smo popriličnih problema s pronalaženjem parking mesta."

Američki proizvođač automobila trenutno u ponudi ima četiri modela automobila, uključujući srednju limuzinu Model 3 i srednje veliki SUV Model Y.

Za dve godine kompanija namerava da na globalno tržište plasira i električni kamionet "Cybertruck", navodi Reuters.

Izvor: Seebiz.eu

Render: arhiva Autoblog.rs / Autocar.co.uk      

Nova Teslina fabrika baterija u Nemačkoj biće najveća na svetu    

Nova Teslina fabrika, koja se gradi na periferiji Berlina, biće najverovatnije najveća fabrika za proizvodnju baterija na svetu, najavio je izvršni direktor Tesle Elon Musk. Kompanija planira da tamo proizvodi oko 500.000 automobila godišnje.

Musk je govorio na internetskoj video konferenciji o baterijama koju je pripremilo nemačko Ministarstvo ekonomije u sklopu nemačkog predsedavanja EU. Kako je objasnio, proizvodnja ćelija baterija u novoj fabrici u Nemačkoj, gde će uglavnom proizvoditi Modele 3 i modele Y, počinje s kapacitetom od oko 100 gigavat-sati godišnje, a zatim će se ubrzati do 250 gigavat-sati godišnje.

Kada to postignu, Musk "s priličnom sigurnošću" tvrdi da će to biti najveća fabrika ćelija na svetu.

Fabrika nedaleko od Grüneheidea biće prva Teslina fabrika koja proizvodi baterije i automobile. Kompanija proizvodi baterije u Nevadi u SAD-u, a automobile sklapa u Frimontu i Kaliforniji.

Govoreći na konferenciji, Musk je najavio i nove, kompaktnije modele dužeg dometa, koji će biti posebno ciljani na evropsko tržište. Nije predvideo kada bi novi modeli mogli da stignu na tržište.

U septembru je Musk najavio da će se razvoj u sledeće tri godine fokusirati na značajno jeftinije baterije i električne automobile za 25.000 evra.

Izvor: Seebiz.eu / Indikator.bačitanja : 386Komentari