home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen fabrika

Nemački proizvođač automobila Volkswagen razmatra moguće zahteve za nadoknadu štete protiv svojih dobavljača Bosch i Continental zbog nedostatka poluprovodnika, piše magazin Automobilwoche.

Proizvođači automobila širom sveta zatvaraju proizvodne trake zbog problema u isporuci poluprovodnika (čipova), što je u nekim slučajevima pogoršano postupcima administracije bivšeg predsednika SAD protiv ključnih kineskih proizvođača. Nestašica je uticala na kompanije Volkswagen, Ford, Subaru, Toyota Motor, Nissan Motor, Fiat Chrysler Automobiles i druge proizvođače automobila.

Pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem, Automobilwoche piše da je Volkswagen razgovarao s alternativnim dobavljačima poluprovodnika, ali postojala je zabrinutost da bi to moglo dovesti do rasta cena. Volkswagen želi da se pobrine da i Bosch i Continental podele teret i delom nadoknade firmi nastale dodatne troškove, piše magazin.

Predstavnik Volkswagena za medije je odbio da komentariše ove navode za Reuters, a Bosch i Continental nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Nemački ministar privrede Peter Altmaier je zatražio od svog tajvanskog kolege Wang Mei-hua da nagovori tajvanske proizvođače da pomognu u ublažavanju nestašice čipova koja ometa privredni oporavak od pandemije. Altmaier je zamolio Wanga da se pozabavi tim problemom u razgovoru s TSMC-om, najvećim svetskim proizvođačem čipova i jednim od glavnih nemačkih dobavljača.

Izvor: Capital.ba / Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 1453Komentari