home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford F-150

Prepoznatljivi Fordov plavi ovalni logotip, postavljen na masku vozila, jedan je od razloga zašto ova kompanija trenutno ima hiljade nekompletiranih vozila koja čekaju sklapanje i isporuku.

Zbog nestašice čipova, koja već mesecima muči autoindustriju, američki Ford poslednjih meseci ponovo gomila nekompletirane automobile, koji čekaju da im stignu neki od ključnih delova. Tamošnji mediji su otkrili da je reč o hiljadama popularnih kamioneta za američko tržište, za koje proizvođač više nema mesta na vlastitim parkinzima oko fabrika, pa je počeo da ih gomila na drugim dostupnim mestima, piše Autonet.hr.

Jedno od takvih je i NASCAR trkalište Kentucky Speedway, koje se nalazi u blizini Fordove fabrike Louisville. Ovaj oval je izgrađen pre dvadesetak godina, ali već dve godine se ne koristi za trke – pa ga je Ford iskoristio kao privremeni lager za nekompletirana vozila.

Ono što je dodatno zanimljivo u celoj priči, jesu sami razlozi takvog gomilanja. Kako piše Wall Street Journal, osim nedostatka čipova za njihovo finalno sklapanje, Fordu nedostaje i plavih ovalnih amblema koje bi morali da se postave na prednju masku vozila. Problem u nabavci je toliki da vozila češće čekaju taj bedž nego čipove, pa su u kompaniji već počeli da razmatraju alternative. Jedna od njih je i 3D ispisivanje amblema, kojim bi se privremeno “zakrpili” nedostaci originalnih, ali to rešenje se pokazalo kao nedovoljno kvalitetno.

Ford logo

Druga komponenta s kojom muku muče u Fordu su plastični natpisi naziva modela, koji se pričvršćuju na zadnju stranu vozila, pa se i zbog njih povećavaju zalihe vozila, primarno kamioneta iz F-serije.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fordčitanja : 302Komentari