home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Ford Focus

Mnogi će reći da Nemačka nije što je nekad bila. Kao samo jedan u nizu proizvođača, Ford će iduće godine postepeno ugasiti popularni model Focus i otpustiti 3.500 radnika u fabrici u Sarluisu, koja je otvorena davne 1970. godine.

Da će Ford ugasiti popularni kompakt Focus 2025. godine prvi put smo čuli još sredinom 2022. godine. Takođe, tada je rečeno da će se u fabrici u Sarluisu u Nemačkoj, gde se ovaj model proizvodi, sklapati nova generacija električnih modela američkog brenda. Ali u međuvremenu Fordovi planovi su se promenili, pa će se budući električari proizvoditi u španskoj fabrici u Valensiji, prenosi Klix.ba.

Kao rezultat toga, fabrika u Sarluisu bukvalno ostaje bez proizvodnje automobila. Zbog toga će u ovoj fabrici biti otpušteno 3.500 radnika, a Ford je navodno postigao dogovor sa sindikatom IG Metall u vezi s tim. Predstavnici sindikata rekli su da će nakon 2025. godine u fabrici u Sarluisu ostati oko 1.000 radnika kojima će biti ponuđena prekvalifikacija, a do 2032. neće biti prinudnog otpuštanja. Štaviše, zaposleni će moći ranije da odu i da imaju koristi od kompenzacijskog paketa.

Ipak, budućnost fabrike ostaje neizvesna. Bilo je razgovora sa kineskim markama BYD i Chery o preuzimanju fabrike, a navodi se da je Ford takođe bio u pregovorima sa nemačkim proizvođačem solarnih panela. Ali očigledno, američki proizvođač automobila nije postigao dogovor sa ovim kompanijama.

Izvor: Klix.ba

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fordčitanja : 367Komentari