home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Nio ET5

Kineski proizvođači automobila žele da ostvare snažan prodor na velikom tržištu SAD-a gde im trenutno automobili nisu konkurentni na tržištu zbog visokih carina, pa istražuju alternative sa proizvodnjom u Meksiku, jer se tada njihovi automobili ne bi carinili u SAD.

Međutim, američka administracija sada razmatra uvođenje novih pravila u vezi zaštite osetljivih podataka.

Bela kuća, naime, već aktivno radi na propisima koji bi svejedno ograničili mogućnost kineskih proizvođača automobila da plasiraju svoje tehnološki visoko razvijene modele na tržište Sjedinjenih Američkih Država, čak i ako se automobili sastavljaju u meksičkim fabrikama da bi se izbegle carine na kineske proizvode. Cilj ovih propisa je pritom zaštita privatnosti podataka Amerikanaca, navodi Jutarnji.hr.

Novi propisi, naime, nameravaju da spreče kineske "pametne automobile" da prikupljaju osetljive informacije o Amerikancima i da ih prenose u zemlje koje predstavljaju rizik za bezbednost podataka američke vlade.

Administracija izražava zabrinutost da bi obilje podataka koje bi prikupili kineski visoko povezani "pametni automobili" mogli da budu iskorišćeni za efikasno špijuniranje Amerikanaca, iako kineski propisi zahtijevaju čuvanje podataka samo unutar njihovih granica.

Neki izvori su tako otkrili Bloombergu da bi Bajdenova administracija mogla da izda novu izvršnu naredbu o zaštiti privatnosti podataka.

Pritom SAD nije jedina zemlja koja je zabrinuta zbog upotrebe podataka prikupljenih u automobilima. U Kini, naime, automobili američkog Tesla Motorsa koji se tamo i proizvode, suočeni su sa zabranom ulaska na određene vojne lokacije na teritoriji zemlje zbog straha da bi kamere na njihovim vozilima mogle da budu iskorišćene za špijuniranje kineske vojske.

Uprkos visokim carinama koje je uvela prethodna Trampova administracija radi odvraćanja kineskih proizvođača automobila od ulaska na američko tržište, izveštaju sugerišu da sadašnja Bajdenova administracija razmatra izmene postojeće carine od 27,5 posto.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Niočitanja : 275Komentari