home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Vožnja na ledu

Pojas glavu čuva! Vezanje sigurnosnim pojasem ne samo da je obaveza i da je nekorišćenje kažnjivo zakonom, već je decenijama zaslužno za hiljade spašenih života. Nekorišćenje pojasa u automobilu itekako povećava šansu od zadobijanja teških telesnih povreda i smanjuje šansu za preživljavanjem, naročito u težim sudarima.

Njegova efikasnost je dakle više nego dokazana, ali još uvek ima mnogo vozača i putnika koji ga neobjašnjivo ne koriste.

Ipak, mada je u većini zemalja vezanje pojasem u automobilu obavezno, postoje i države gde vezivanje nije označeno obaveznim već je na izboru vozača i putnika da li će se vezati ili neće, piše Jutarnji.hr.

To su Avganistan, Angola, Bolivija, Bangladeš, Niger, Liberija, Burkina Faso, Gvineja Bisau, Komori, Maldivi, Šri Lanka, Jemen, Kukova ostrva, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau, Sao Tome i Prinsipe, Solomonova ostrva, Togo, Tonga i Tuvalu.

Međutim, da li ste znali da u jednoj zemlji Evrope postoji put na kome možete da budete kažnjeni ako koristite sigurnosni pojas?

Nalazi se u Estoniji i koliko god se činilo neverovatnim, s obzirom na to da je i u toj baltičkoj državi vezivanje obavezno, vlasti su postavile zakonsku obavezu koje sprečava upotrebu ovog pasivnog sigurnosnog elementa. Zašto?

Deonica prolazi preko Baltičkog mora i povezuje ostrvo Hiuma s kopnenim delom Estonije i reč je o najdužem putu na ledu u Evropi koji je dug oko 26 km i proteže se preko zaleđene površine Baltičkog mora. Obično je otvoren od kraja januara do kraja marta kada je led dovoljno debeo da izdrži težinu vozila. Uz to, putu nema mostova ili konstrukcija koje drže put, a automobili bukvalno cirkulišu debljim slojem leda koji nastaje kada se more smrzne zbog niskih temperatura. Tako se može skratiti put i izbeći vožnja trajektom s kopna na ostrvo.

Razlog zbog kojeg je upotreba sigurnosnih pojaseva zabranjena je skraćivanje vremena izlaska vozila u slučaju nesreće, kao i olakšavanje spašavanja unesrećenih u slučaju pucanja leda u bilo kom punom delu puta. Osim toga, na ovom putu je saobraćaj vozila ograničen u razmacima od tri minuta, što eliminiše mogućnost sudara.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Screenshot YouTube
čitanja : 953Komentari