home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault 5

U sklopu današnje velike press konferencije grupe Renault u kojoj su predstavili svoje planove za budućnost i nove ciljeve marki Renault, Dacia, AvtoVAZ i Alpine, sigurno je najveća zvezda na pozornici bio koncept budućnosti kultnog gradskog mališana Renault 5 Prototype.

Kako piše Jutarnji.hr, u osnovi je reč o modernoj električnoj inkarnaciji gradskog Francuza kao dela strateškog plana "Renaulution" koji uključuje lansiranje sedam novih električnih vozila do 2025. godine.

Renault 5

Nije tako teško videti da je novi Renault 5 bio nadahnut originalnim dizajnom, kombinujući njegove čiste linije i poznate površine s futurističkim detaljima na svetlima i prednjoj maski.

Renault 5

Za stil se pobrinuo novi Renaultov direktor dizajna Gilles Vidal, prethodno godinama dizajner PSA grupe i autor dizajna brojnih Peugeota i Citroena. Za R5 Prototype je preoblikovao poznate elemente originalne "Petice" kako bi udovoljio potrebama modernog malog električnog automobila, poput poklopca motora koji sada krije otvor za punjenje, kao i i prednja svetla za maglu koja sada deluju kao dnevna svetla za vožnju.

Renault 5

Za sada iz Renaulta još nisu otkrili nijednu fotografiju unutrašnjosti, ali kažu da postoji prozirni ekran koji može da projektuje poruke ljudima izvan vozila.

Renault 5

Francuski proizvođač automobila nije pomenuo nikakve detalje o električnom pogonu, poput snage ili dometa vožnje, ali su izjavili da je novi Renault 5 od samog početka dizajniran isključivo kao električni automobil, što znači da neće postojati varijanta s SUS motorom. Dakle, budući električni gradski Renault će ciljati na kupce električnog novog Fiata 500 te Honde E.

Renault 5

"Dizajn prototipa Renault 5 se bazoira na kultnom pretku, rekao je Gilles Vidal, direktor dizajna Renaulta. "Ovaj prototip jednostavno utelovljuje modernost, automobil relevantan za svoje vreme koje je urbano, električno i atraktivno."

Renaultu 5 EV će se kasnije pridružiti i moderna električna inkarnacija još jednog istorijskog modela - Renaulta 4. Francuski proizvođač automobila želi da do 2025. godine 20 posto prodaje budu potpuno električni modeli a novi Renault 5 definitivno će igrati veliku ulogu u tome.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Renaultčitanja : 3170Komentari