home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lancia Concept

Lancia se sprema da postane EV brend, fokusiran na stil sa dizajnom pod velikim uticajem ikona iz prošlosti (uključujući modele Aurelia, Delta, Stratos i 037 Stradale), a deo će biti najavljen koncept automobilom sledećeg meseca.

Zadužen da ponovo pokrene brend i vrati ga na tržišta van matične Italije, izvršni direktor Luka Napolitano je obećao da će ponovo zapaliti duh 'dolce vita' koji je bio centralni faktor za privlačnost mnogih istorijskih modela Lancia, počev od 1960-ih, uključujući modele Flaminia i Flavia.

„Ova slavna i bogata prošlost je beskrajan izvor inspiracije i vodiće skok ka sledećim generacijama proizvoda koji imaju za cilj da stignu do drugih zemalja i tržišta pored Italije“, rekao je Napolitano na nedavnoj konferenciji za novinare.

Ispod njihovih retro inspirisanih karoserija, budući Lancia modeli će se nalaziti na visoko naprednim novim platformama koje će otvoriti vrata potpuno novim proporcijama i rešenjima za pakovanje, a takođe će olakšati postepene promene u performansama i funkcionalnosti.

Ovo će brend Lancia staviti na nivo sa srodnim brendovima Alfa Romeo i DS, trojkom ujedinjenom u Stellantisovoj novoj kategoriji Premium brendova.

Svaki od ovih brendova je postavio put ka potpunoj elektrifikaciji. Kao takvi, oni će svoje automobile postaviti na Stellantisovu novu STLA modularnu arhitekturu (Small, Medium ili Large), koja je dizajnirana da ugosti i hibridne i električne pogone.

STLA arhitektura leži u srcu Lancijinog 10-godišnjeg programa transformacije. „Planirali smo dva nova automobila svake dve godine od 2024. do 2028.“, rekao je Napolitano za britanski Autocar.

„Počinjemo sa novom generacijom Ypsilona, prve potpuno električne Lancije, [onda lansiramo] novi krosover Aurelia 2026. [kada će Lancia prestati da prodaje SUS vozila], a 2028. ćemo prikazati novu Deltu.”  Očekuje se da će limuzina i Delta hečbek biti napravljeni na STLA Medium platformi.

S obzirom na to da STLA Small neće biti predstavljen do 2026. godine, Ypsilon će verovatno biti izrađen na postojećoj arhitekturi Fiata 500 EV. Lancia će, međutim, nastojati da svom električnom superminiju pruži poseban identitet u skladu sa svojim novim Pu+Ra (čistim i radikalnim) dizajnom.

Iako je Napolitano uveravao da je novi Ypsilon „u osnovi spreman“, ne očekuje se uskoro otkrivanje serijskog automobila.

Lancia je predstavila osnove svog dizajna nove ere nedavnom skulpturom Pu+Ra Zero, ali je Napolitano potvrdio da će koncept u obliku automobila biti predstavljen na “Emozione Pu+Ra” događaju 15. aprila.

Novi koncept će nam dati jasniju najavu novog dizajnerskog jezika, a očekuje se da će koncept pokazati i kako će Lancia staviti održivost na čelo svog ponovnog uspona.

„Najmanje 50% unutrašnjosti našeg sledećeg automobila biće napravljeno od tkanina koje se mogu reciklirati“, rekao je Napolitano. Naglasio je da to ne znači gubljenje privlačnosti luksuza, jer je Lancia udružila sa poštovanom italijanskom firmom Cassina da bi kreirala svoje enterijere nove generacije.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 2000Komentari