home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Nissan X-Trail Mountain Rescue concept

S gusenicama i e-4ORCE tehnologijom na skijaške staze

Nissan je razvio konceptni automobil na kome je izvršio brojne promene kako bi ga prilagodio potrebama gorskog spašavanja. Tako će ove zime i na evropskim skijalištima moći da se vide sve prednosti pogona na sve točkove jedinstvene Nissanove tehnologije.

Konceptni X-Trail Mountain Rescue umesto standardnih točkova ima gumene gusenice za sneg koje garantuju bezbedno prianjanje. Dalje, zadnja sedišta ovog koncepta su uklonjena da bi se omogućilo postavljanje nosila za prevoz povređenih skijaša do najbliže zdravstvene ustanove te ugradnja sedišta za zdravstvenog radnika.

Nissan X-Trail Mountain Rescue concept

Spolja se odlikuje krovnim nosačima na kojima je moguće prevesti nosila za evakuaciju i lopate za sneg. Na krov koncepta su ugrađeni još i sirena, signalizacija s trepćućim svetlima i snažna svetla. Osim toga, svetla su ugrađena i na poklopac motora.

Nissan X-Trail Mountain Rescue concept

Veliki prednji i zadnji blatobrani su omogućili ugradnju gumenih gusenica, prednji branik je prilagođen za transport vitla, a na prednji i zadnji branik je postavljena ojačana kuka za vuču. Budući da je koncept zbog gumenih gusenica za 23 cm viši od serijske verzije, na bočne strane su dodare stepenice kako bi se olakšao pristup vozilu.

Nissan X-Trail Mountain Rescue concept

Konceptni automobil X-Trail Mountain Rescue je razvijen i konstruisan da bi naglasio mogućnosti naprednog pogona na sve točkove s dva motora e-4ORCE kojim je opremljen serijski X-Trail.

Nissan X-Trail Mountain Rescue concept

Rad sistema e-4ORCE je toliko efikasan da ga putnici neće ni osetiti. Optimalno prianjanje i bezbrižna vožnja su zagarantovani u svim uslovima, bez obzira na to da li vozite klizavim gradskim putevima, prigradskim putevima prekrivenima lišćem, blatnjavim seoskim putevima ili planinskim putevima.

X-Trail Mountain Rescue je deo kampanje pod nazivom 'Ride Responsibly' koja se sprovodi u okviru pet evropskih skijališta. Nissan će u okviru kampanje podsticati odgovorno ponašanje u skijaškim zonama te će u tu svrhu postaviti digitalne znakove da podstakne skijaše da uspore na raskrsnicama snežnih padina i tako smanje rizik od sudara.

Po uzoru na drumske znakove koji prikazuju brzinu vozila, Nissanovi znakovi će nadzirati brzinu kretanja skijaša. Onima koji se kreću umereno brzo prikazivaće poruku zahvalnosti, a onima koji se kreću prebrzo savetovaće da uspore.

Izvor: Tportal.hr / Nissančitanja : 742Komentari