home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Dendrobium D-1

Prošlogodišnji sajam automobila u Ženevi je i bio mesto promocije električnog supersportiste iz Singapura, nazvanog Dendrobium D-1. Iza ovog projekta stoji singapurska kompanija Vanda Electrics, pri čemu je prošle godine D-1 prikazan u formi studije dok će se produkcijski model na putevima naći od 2020. 

U međuvremenu je Vanda Electrics osnovao firmu Dendrobium Automotive Limited, sa sedištem u Velikoj Britaniji, budući da će se razvoj i proizvodnja serijskog modela i odvijati u ovoj zemlji (automobil će se sklapati ručno u Williamsu).

Dendrobium D-1

U pitanju je inače supersportski dvosed sa automatskim krovom i vratima koji će otvoriti u potpunosti sinhronizirano i na teatralen način, pa će podsećati na potpuno otvoreni cvet orhideje vrste Dendrobium, koja je u Singapuru autohtona vrsta.

Dendrobium D-1

Za kožnu unutrašnjost se pobrniuo Bridge of Weir Leather Company, dok su aerodinamika i tehnika automobila plod saradnje sa kompanijom Williams Advanced Engineering.

Dendrobium D-1

Za pogon se brinu elektromotori (po dva za svaku osovinu), sa ukupno 1800KS i 2000 Nm, ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) traje 2,7 sekunde, a automobil može da postigne više od 200 milja na sat (322 km/h).

Dendrobium D-1

Podataka o autonomiji i vremenu punjenja baterija još nema, ali se navodi da će ovaj oko 1750 kg teški automobil dobiti i pogon na sva četiri točka (za razliku od koncepta koji je imao samo zadnji pogon).

Dendrobium D-1

U planu je proizvodnja samo nekoliko desetina primeraka, po ceni većoj od milion funti po primerku.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 237Komentari