home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mack Electric LR

Neugodno buđenje uz zvuk bučnog đubretarskog kamiona bi moglo uskoro postati prošlost, zahvaljujući novim potpuno električnim, i tihim kamionima.

Volvo Truck je bio jedan od prvih proizvođača kad je predstavio električnu FL seriju lansiranu 2018. godine. Sada je Mack Trucks, koji je inače u vlasništvu Volvo Trucksa, lansirao svoj električni đubretarski kamion sa Electric LR serijom. Mack Electric LR je još uvek prototip, ali se zna da će serijsku verziju pokretati dva elektromotora sa 349 KS kontinuirane snage i 496 KS maksimalne snage. Dva elektromotora proizvode 5.492 Nm obrtnog momenta.

Četiri litijumske baterije od 600 volti će pokretati električne motore, ali još uvek nije poznato koliki će im biti kapacitet, niti koju autonomiju će omogućavati. Mack navodi da ovim kamionima neće biti potrebna zamene ulja i slični koraci redovnog održavanja koji zahtevaju dizel motori, tako da će komunalna preduzeća moći da uštede na troškovima održavanja, a kamioni će moći da više vremena provedu na putu. Iz američke kompanije takođe navode da tiha operacija kamiona znači i da će moći da se koriste tokom noćnih sati. Jedno od prvih mesta gde će Mack Electric LR moći da se vidi u „akciji“ je Njujork, koji planira da postane neutralan na ugljenik do 2050. godine.

Izvor: Dmotion.rs

Foto: Mack Trucksčitanja : 487Komentari