home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Hyundai Ioniq 5 Robotaxi s

Motional je predstavio svoju novu generaciju robotaksija, baziranog na električnom Hyundaiju Ioniq 5.

Planiran da prevozi putnike od 2023. godine u Lyft ponudi, Ioniq 5 Robotaxi je autonomno vozilo nivoa 4, što znači da može da radi potpuno autonomno u određenim okolnostima (ali zadržava i kontrole kojima može da upravlja čovek).

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi s

Sa više od 30 senzora, kombinacijom kamera, radara i LiDAR-a, Ioniq 5 Robotaxi je dizajniran tako da ima senzore vidljive spolja kako bi drugim učesnicima u saobraćaju bilo jasno da je to autonomno vozilo. Ti podaci senzora biće uneti u Motionalovu tehnologiju, koja koristi mašinsko učenje kako bi omogućila vozilu da se kreće u nezgodnim situacijama u vožnji.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi s

U unutrašnjosti je paket interfejsa fokusiranih na vozača koji olakšavaju interakciju sa vozilom. Preko njega, vozači će moći da zatraže ekstra zaustavljanje i postave druge takve zahteve.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi s

Motional je sarađivao sa Hyundaijem tokom celog procesa razvoja kako bi se osiguralo da je njegova tehnologija potpuno integrisana u platformu Ioniqa 5.

Saradnja ne samo da znači da će Ioniq 5 Robotaxi biti pouzdan, već znači i da će biti jeftiniji za proizvodnju, što bi trebalo da omogući Motionalu da brže proširi svoje usluge, kada za to bude spreman.

Daljinski asistencija vozila će takođe omogućiti operateru da kontroliše robotaksi izvan vozila u slučaju da dođe do neočekivanog ili neobičnog scenarija.

„Ovaj robotaksi predstavlja Motionalovu viziju da budućnost bez vozača postane stvarnost“, rekao je predsednik i izvršni direktor Motional a Karl Iagnemma. „Kroz naše strateško partnerstvo sa Hyundai Motor Group i Aptivom, imamo neprevaziđenu automobilsku i softversku ekspertizu u čitavom našem procesu razvoja vozila.“

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 599Komentari