home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Renaultovo koketiranje sa ulaskom u konkurenciju konstruktora u Formuli 1 je tema čitavog dosadašnjeg dela sezone. Očekivani epilog dolazi u vidu ponovnog otkupa Lotusa, tima kojeg je Renault prodao Genii Capitalu krajem 2010.

Sada je stigao izveštaj da su Francuzi konačno odlučili da ponovo idu sa Lotusom, sa preuzimanjem 65 odsto tima za 65 miliona funti. Odlučujući faktor su bili dostupni Lotusovi objekti, uključujući i fabriku Enstoun, koju je nekada posedovao Renault, kao i fluidni, dinamični kompjuterski program, simulator i vazdušni tunel šezdeset odstotnoj veličini.

Finalni akcionarski udeo će biti podeljen između Džerarda Lopeza sa 25 odsto i Renaultovog ambasadora, Alena Prosta sa 10 odsto. Renault će isplatu od 7,5 miliona funti izvršiti odmah, dok će ostatak ići sa godišnjom isplatom od 5,75 miliona funti, u narednih 10 godina. Povrh svega, Renault će ući sa budžetom proporcionalnim onim Mercedes-AMG Petronasa i Infiniti Red Bull Racinga.

Odbor francuske kompanije i CEO Karlos Gon, su odobrili ugovor. Na Lotusovim akcionarima je da se slože sa svime do ponedeljka (danas), kada je zakazano potpisivanje papira. Ovaj ugovor dovodi u pitanje status vozača, kao i snabdevanje Red Bulla motorima. Očekivano je da Roman Grožan ostane u timu, dok se isto ne može reći za Pastora Maldonada. Ugovor sa Red Bullom kaže da Renaultov prioritet predstavlja snabdevanje tog tima, tako da bi francuski tim mogao da ostane još godinu dana na Mercedesovim motorima koje Lotus trenutno koristi. Druga opcija bi bila da se Red Bullu pomogne da uđe u saradnju sa Mercedesom. Uglavnom, stvari će uskoro biti mnogo jasnije.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 691Komentari

Bolje da ostave Mercedesov pogon. : )
Zanimljiva dinamika placanja, ko da ga kupuje privatnik.
Elem, ako bude ovako , onda je 100% Red Bul-Mercedes.
Trebao bi i McLaren da se trsi muka i zajedno sa Red Bulom pod ruku kod tate ! : )))

Autor MB 31 Avg 2015, 17:50

MB al si ti smešan! Pa zna se da sa Merc motorima niko ne može biti bolji od Merca. A to bi značilo da Red Bul bude čist gubitnok.
Najgora varijanta je Merc motor. Tu budućnosti nema, nema izgleda z ašampionskom titulom.
Uglavno, Reno je vratio ono što je bilo njihovo. Sve što postoji na Lotusu trenutno i potiče još od Renaulta..........
Ovim potezom Red Bull će biti prinuđen da dobro plati reno motore, a te pare će dovsti Reno ponovo na tron. Bolji i pošteniji dobavljač motora nije postojao u istoriji F1. To najbolje zna Frenk Vilijams, o čemu je više puta i pisao.

Autor Ex YU 31 Avg 2015, 18:22