home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Igor drive

DTM bi naredne sezone lako moglo da se vrati u Rusiju, i to na sasvim novi autodrom Igora drajv u blizini Senkt Peterburga, pišu specijalizovani portali.

Organizator serije je pre dve nedelje objavio kalendar za 2020, a lokacija runde koja bi trebalo da se vozi poslednjeg vikenda maja tom prilikom nije otkrivena. Njeno ime ostaje tajna do finala 2019. na Hokenhajmringu, a samo je najavljeno da će u pitanju biti “vrlo uzbudljivo iznenađenje”. Za mnogo staza se govorkalo da bi se vratile u DTM kalendar, ili se na njemu pojavile. Posle posete Alberta od Monaka Norisringu, nagađalo se i o trkama na ulicama kneževine na Azurnoj obali. Ipak, najverovatnije je da će “misteriozna trka” biti održana na potpuno novom autodromu u Rusiji, mada definitivni ugovor u tom smislu još nije potpisan.

Kako se dalje saznaje, DTM o popuni majskog termina pregovara sa stazama u Rusiji, ali i sa još tri autodroma u Evropi.

Ako bi nova ruska staza dobila DTM vikend, to bi bio šesti od deset trkačkih vikenda 2020. koji se ne bi vozio u Nemačkoj. Takođe, to bi bila treća potpuno nova pista na kalendaru serije, uz Moncu i Anderstorp. DTM je u najvećoj zemlji na svetu redovno održavao svoje takmičarske vikende na Moskovskom autodromu, u periodu od 2013. do 2017.

Osim što je najnovija trkačka staza u Rusiji, kažu i najimpresivnija, Igora drajv je i čitav sportsko-zabavni kompleks i uključuje i skijalište. Nalazi se u Priozerskom okrugu u Lenjingradskoj oblasti, oko sat vremena vožnje severno od Sankt Peterburga. Igora drajv obuhvata deset staza – osim brojnih konfiguracija “glavne” piste, sadrži i kartodrom, staze za motokros i reli, poligone za zimsku vožnju i kongresne sale. Sve je to delo Hermana Tilkea, koji je Igora drajv projektovao kako bi na njemu mogle da se voze sve vrste trka i svakog nivoa. Konfiguracija piste mnogo podseća na Motorland Aragon, takođe Tilkeovo delo, samo što je teren u Rusiji ravniji.

Izgradnja je počela 2016. godine, a najveći investitor je milijarder Jurij Kovalčuk, vlasnik Banke Rusija i bliski saradnik predsednika Ruske federacije Vladimira Putina. U početnoj fazi radova, pretpostavljalo se da će kompleks koštati oko 200 miliona dolara.

Autodrom ima FIA licencu druge kategorije, a u decembru prošle godine, još u fazi izgradnje, posetio ga je predsednik FIA Žan Tod i kazao da “nije mogao da veruje svojim očima”. Ta poseta pokrenula je glasine da bi Igora drajv u budućnosti, sa još boljom infrastrukturom, mogao da ugosti Formulu 1, odnosno Veliku nagradu Rusije. Međutim, organizatori u Sočiju su prošlog vikenda istakli da imaju ugovor koji važi do 2025. godine, a promoter GP Rusije nije sa F1 promoterom razmatrao mogućnost selidbe trke u neki drugi grad.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 532Komentari