home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
MotoGP i WSBK

Jutjuber Lahlan Epis (Lachlan Epis) nedavno je objavio interesantan video u kojem poredi brzinu MotoGP i WSBK šampionaata.

Poredio je krug koji su šampioni ovih kategorija, Mark Markes i Džonatan Rea, odvezli na stazi Heres u Španiji.

Ne tako davno, Kawasaki je želeo da svom vozaču i šampionu WSBK pruži priliku za „vajldkard“ nastupom u premijernoj klasi, ali do toga ipak nije došlo.

Jasno je da su MotoGP prototip mašine brže i snažnije od onih u WSBK-u, ali koliki je zaista jaz između njih?

Na kratkoj stazi, kakav je Heres, na kojoj nema značajno dugačkih pravaca, Kawasaki ZX-10R je uspeovao da održi korak, bar kada su prva dva sektora u pitanju. Ipak je za upravljačem možda i najbolji WSBK vozač svih vremena, koji je u prošlosti znao da performansama nadmaši i neke MotoGP vozače.

Ipak, razlika se videla u finalnom sektoru staze, gde je do kraja kruga Markes imao nekoliko desetinki prednosti. A to je samo jedan krug, zamislite kako bi izgledalo da je u pitanju trka.

Naravno, za svaku pohvalu je činjenica da je Rea uspeo da koliko-toliko održi korak.

Komentarišući mogućnost „vajldkard“ nastupa u MotoGP, Rea je izjavio mu je sama mogućnost „smešna“, jer se radi o dva potpuno različita sveta. I to je apsolutno tačno. MotoGP je primarno fokusiran na prototip mašine čiji cilj su što bolja (i brža) vremena, dok je u WSBK-u fokus na razvoju uličnih mašina, što je samo po sebi ograničavajući faktor.

„Takmičio bih se protiv prototip mašina, na uličnom motociklu razvijenom za Pirelli pneumatike. Kao da vozim turing automobil protiv bolida Formule 1“, poručio je tada Rea.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 784Komentari