home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Berni Eklston

Jedna od glavnih sportskih tema ovog leta svakako je rasizam, koji se nije ograničio samo na SAD posle smrti Džordža Flojda, već se prelio na čitavu zemaljsku kuglu. A kada je rasizam u pitanju ponešto zanimljivo ima da kaže nekadašnji prvi čovek Formule 1 Berni Eklston.

Kako prenosi Sport Klub, na pitanje šta Formula 1 treba da uradi povodom ovog pitanja, Eklston je izneo stav o kojem će se sigurno pričati.

- Mislim da se niko oko toga nije naročito uzrujavao. Vozači su bili suviše zauzeti time da pobeđuju na trkama i druge stvari malo su bile u njihovom fokusu. Mislim da je sama Formula 1 previše zauzeta da bi se bavila pitanjem rasizma. Stvarno bih se iznenadio da se Formula 1 i svi njeni akteri ozbiljno time bavi. Mislim da se to diglo na previše veliki nivo u javnosti. Jedni misle da nisu jednaki, drugi misle takođe. Znam da su u mnogim slučajevima crnci veći rasisti od belaca - rekao je Eklston.

Aktuelni svetski šampion i najdominantniji vozač današnjice Luis Hamilton ozbiljno je u javnosti pokrenuo antirasističku kampanju. Međutim, deluje da se u sportu ona ne shvata dovoljno ozbiljno. Sam Eklston imao je zanimljivu poruku za Britanca.

- Nadam se da on to ne shvata suviše ozbiljno. Bio bih nesrećan kada bi bilo tako. Ipak, mislim da to ne utiče naročito na njega.

Naravno, momentalno je usledila reakcija menadžmenta Formule 1, u kojem se ističe potpuno neslaganje sa Eklstonovim navodima. Naravno, ovo nisu prvi kontroverzni stavovi nekadašnje alfe i omege najbržeg cirkusa po ovom pitanju. Umeo je i ranije da se ističe izjavama da Hitler nije pravi diktator, između ostalih, a jedan od njegovih prijatelja bio je vođa britanskih fašista Maks Mozli.

Izvor: Sportklub.rs

"Eklston više nije deo Formule 1"

Posle kontroverznog intervjua bivšeg prvog čoveka Formule 1 Bernija Eklstona na temu rasizma, očekivano nije se mnogo čekalo na reakciju rukovodećeg tela ove organizacije.

- U vremenku kada je jedinstvo potrebno u borbi protiv rasizma i nejednakosti, mi se u potpunosti ne slažemo sa stavovima Bernija Eklstona, za koje nema mesta u Formuli 1 i društvu. Gospodin Eklston nema više nikakvu ulogu u Formuli 1, s obzirom da je organizaciju napustio 2017. a njegova funkcija počasnog predsednika istekla je u januaru 2020. - glasilo je u saopštenju Formule 1.

Eklston je ranije izjavio da sumnja da će se Formula 1 ozbiljno baviti pitanjem rasizma i da nema vremena za tako nešto, a i izneo je opasku o tome da zna veoma česte primere da su crnci veći rasisti od belaca.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 423Komentari