home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Niko Miler

Kako prenosi Serbiaring, vozač “audija RS5 DTM” Niko Miler pobedio je na prvoj trci DTM šampionata ove sezone ispred svojih kolega po brendu Džejmija Grina i Loika Divala.

Prvi put posle 15 godina, DTM se vratio na stazu Spa-Frankoršamp u Belgiji, gde je Holanđanin Robin Frajns postavio najbrže vreme u kvalifikacijama ispred svojih kolega iz Audija, Milera i Renea Rasta. Frajnsu najbliži BMW na startu je “M4 DTM” za čijim volanom je Lukas Auer i koji je u trku ušao sa petog mesta.

Frajns se odvojio na startu, dok je u duelu Milera i Rasta, najpre aktuelni šampion odneo pobedu, ali se posle krivine O Ruž Švajcarac vratio na drugu poziciju. Timo Glok je napredovao za jednu poziciju nakon starta sa šestog mesta i vršio je pritisak na Majka Rokenfelera, dok je Auer pao u poretku.

U drugom krugu, “BMW M4 DTM” kojim je upravljao Šeldon van der Linde je usporio na stazi i južnoafrički automobilista je odmah posetio garažu, dok je u narednom krugu Džejmi Grin pretekao Lukasa Auera i domogao se osme pozicije. Na početku petog kruga, Marko Vitman i Loik Dival su pretekli Gloka, koji je slično van der Lindeu, naglo usporio. U istom krugu, u duelu dva “audija RS5 DTM” Miler je na kraju Kemel pravca uspeo da pretekne Frajnsa za vodeću poziciju, dok je Glok krug kasnije pao za još jednu poziciju kada ga je pretekao Grin.

Van der Linde se u međuvremenu vratio u garažu i nakon rada mehaničara na njegovom automobilu, južnoafrički BMW pilot se vratio u trku. Loik Dival nastavlja da napreduje, kada je u osmom krugu pretekao Vitmana za peto mesto pre krivine O Ruž. Prošao je svega jedan krug i Vitman je izgubio još jednu poziciju, ovoga puta od “audija RS5 DTM” Džejmija Grina, tako da su u tom trenutku fabrički “audiji” držali prvih šest pozicija u trci.

Rast je takođe počeo da gubi tempo, što je iskoristio Rokenfeler i duel vozača brenda sa četiri prstena je rešen na istom mestu gde je Dival pretekao Vitmana nekoliko krugova pre. Tim Rozberg je odmah povukao potez i Rast je prvi posetio garažu, uz instrukcije da čuva zadnje pneumatike. Frajns i Vitman su isto učinili krug kasnije, ali su izašli na stazu iza aktuelnog DTM šampiona. Niko Miler je svojim odlaskom na obaveznu promenu guma prepustio lidersku poziciju Rokenfeleru, ali se vratio na stazu ispred Rasta. Nakon što su svi obavili redovna stajanja, Rast je uspeo da se nađe na drugom mestu ispred Frajnsa i Rokenfelera, a Vitman je ranijim stajanjem uspeo da preskoči Grina u plasmanu.

Grin se polako primakao i ponovo pretekao “BMW M4 DTM” Marka Vitmana za poziciju broj šest, dok se Audi trojka Rast, Frajns i Rokenfeler vozila vrlo blizu, a nakon prolaska Kemel pravcem u 20. krugu, Rokenfeler je na najsvežijim gumama uspeo da pretekne obojicu kolega ispred sebe.

Na pet krugova do kraja, Rast je potpuno uništio zadnje pneumatike i ponovo posetio garažu, posle čega se vratio na stazu na desetoj poziciji. U međuvremenu, Dival i Grin su uspeli vrlo lako da preteknu Frajnsa, koji se isto mučio sa gumama. Na dva kruga do kraja, Rokenfeler se isto mučio sa prijanjanjem, pa je izgubio pozicije od Divala i Grina. Grin u poslednjem krugu pretiče Divala, dok se Rene Rast odličnom vožnjom na svežim pneumaticima vratio na peto mesto.

Niko Miler prvi prelazi preko karirane zastave, čime je postao lider u generalnom poretku, ispred svojih kolega Grina i Divala. Rokenfeler je uspeo da zadrži četvrto mesto. Rast prolazi kroz cilj kako peti, ispred najbolje plasiranog “BMW-a M4 DTM”, kojim je urpavljao Filip Eng koji je profitirao od najkasnijeg odlaska na promenu guma.

Najboljih deset kompletirala su dva “BMW-a”, Lukas Auer i Timo Glok, “audi RS5 DTM” Robina Frajnsa, dok je u duelu dva “BMW-a”, Džonatan Aberdin uspeo da pretekne Marka Vitmana na ciljnoj liniji za poslednji poen. Najbolji od klijentskih vozača bio je Fabio Šerer na 12. mestu, ispred svog timskog kolege Harisona Njuija. Robert Kubica je svoj DTM debi završio na 14. mestu, ispred Šeldona van der Lindea.

DTM nastavlja takmičenje sutra kada su od 10:45 na programu kvalifikacije za trku 2.

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 633Komentari