home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tanak

Počelo je baš uzbudljivo, ali, to se upravo i očekuje od najpopularnijeg svetskog relija a to je „Rulet Reli“, to jest „Reli Monte Karlo“, ovoga puta u svom 89. predstavljanju publici u Francuskoj.

Namerno kažemo u Francuskoj jer se već godinama sve dešava na jugu te prelepe zemlje, u hladnim i viskim predelima Provanse, nadomak mesta gde je pre 37 godina rodjen jedan mališan…beba …..mališan koji će čak sedam puta biti reli šampion sveta – svakako, reč je o fantastičnom Sebastijenu Ožieu, koji ove godine završava svoju berićetnu reli karijeru (pretpošle godine je rekao za minulu sezonu da je poslednja, ali, na radost mnogih se predomislio).

Prvi i drugi brzinski ispit dobila je trojka….Tanak („hjundai“), Rovanpera („tojota“), Evans („tojota“), pa se oni nalaze i na“ podijum mestima“ u generalnom plasmanu, a zvanični svetski prvak Ožie drži petu poziciju sa + 16.9 sekundi zaostatka.

To je samo početak, a sutra u ovo vreme znaćemo ko se najbolje snašao na narednih pet ispita (ispit broj 8 je već otkazan, za sada ne znamo razlog). Montre Karlo je karakterističan i po brzincima koji imaju sve vrste podloge samo na jednom ispitu, dakle suv asfalt, zaledjene deonice i delove prekrivene snegom. Prava je lutrija odabrati idealne pneumatika, ovoga puta su to „pirelli“ gume, a mnogi imaju u svoje saradnike i izveštače koji uz pomoć raznih trikova javljaju kakvo je stanje na putu.

Već na prvom ispitu se isprevrtao Finac Temu Suninen sa „fordom M sport“ i pitanje je da li će nastaviti jer je njegov „ford“ prilično oštećen.

Suninen

Veoma dobro je u svojoj klasi R4 plasirana, na trećem mestu, posada iz Hrvatske Prodan-Raštegorac.

U petak, rano ujutru se nastavlja 89. Reli Monte Karlo….

Poredak posle 2 ispita od ukupno 15:

1.Tanak – „hjundai“

2. Rovanpera  – „tojota“ …..+ 3.3 sekunde

3. Evans – „tojota“………….. + 8.5

4. Nojvil – „hjundai“…….  + 16.0

5. Ožie – „tojota“…………… + 16.9

6. Sordo – „hjundai“……….. + 42.7

7. Lube – „hjundai“……….. + 1.07.8 min-

8. Mikelsen (WRC 2) – „škoda“…. + 1.18.3

9. Furmo (WRC 2) – „ford“ …….. + 1.27.2

10. Grinsmit – „ford“…………. + 1.30.0

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rsčitanja : 335Komentari