home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Red Bull RB18

Prema dokumentima koje objavljuje Motorsport.com, nemački proizvođač automobila Porsche će navodno biti partner sa Red Bullom.

Partnerstvo će dovesti do toga da Porsche preuzme 50 odsto učešća u Red Bull Technology (RBT), što bi trebalo da rezultira razvojem pogonske jedinice koja će ispuniti pravila o motorima F1 za 2026.

Dokumenti pominju samo RBT, ali ugovor bi trebalo da se proširi i na poslovanje Red Bulla u F1. Dokumenti sugerišu da Porsche i Red Bull planiraju da objave svoje partnerstvo javnosti 4. avgusta.

Red Bull trenutno koristi motore iz Honde nakon što je postigao dogovor da koristi motore japanskog proizvođača automobila do 2025. Red Bull je tim potezom osnovao novu operaciju pod nazivom Red Bull Powertrains Limited. Honda je napustila F1 na kraju sezone 2021., podseća Motor1.

U dokumentima se ne pominje AlphaTauri, koji će ostati pod kontrolom Red Bulla. Međutim, verovatno je da će Red Bullov sestrinski tim takođe dobiti Porsche motore.

FIA World Motor Sport savet treba da objavi nove propise o motorima od 2026. godine, koje Porsche i drugi moraju da znaju pre nego što počnu sa razvojem. Dok Hondino odsustvo dozvoljava Porscheu da uđe, Honda bi takođe mogla da se vrati 2026.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 359Komentari