home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Red Bull F1

Ford je danas saopštio da se vraća u Formulu 1 i da će od 2026. godine isporučivati motore Red Bullu.

Ford je treći najuspešniji proizvođač motora u istoriji Formule 1 (sa deset konstruktorskih titula i 13 titula šampiona vozača), a sada će sarađivati sa Red Bullom koji je osvojio pet konstruktorskih i šest titula za vozače od svoje prve sezone 2005.

Red Bullov sestrinski tim Scuderia AlphaTauri će takođe koristiti Fordove pogonske jedinice, a dogovor između Forda i Red Bulla će trajati od 2026 do „najmanje 2030“.

Promene regulativa koje će se primenjivati od 2026. su osmišljene da učine F1 održivijom. Dve komoanije će od ove godine početi da rade na novom agregatu u skladu sa novim tehničkim propisima. To uključuje potrebu za električnim motorom od 350 kWh u kombinaciji sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

U saopštenju, Ford navodi da su „FIA i F1 posvećeni održivosti uz povećanu upotrebu električne energije, kao i održivih goriva – jedan od ključnih razloga da se Ford vrati u Formulu 1“.

Ova promena se takođe smatra ključnom motivacijom za Audi, koji takođe planira da se pridruži F1 2026. godine u nedavno najavljenom zajedničkom poduhvatu sa Sauber grupom.

Kristijan Horner, direktor i izvršni direktor Oracle Red Bull Racing tima je takođe govorio o najavi: „Fantastično je poželeti dobrodošlicu Fordu nazad u Formulu 1 kroz ovo partnerstvo. To nas stavlja u dobru poziciju u odnosu na konkurenciju. Oni imaju bogatu istoriju automobilizma koja obuhvata generacije“.

Takođe, Red Bull je danas u Njujorku otkrio i svoj novi bolid RB19 za sezonu 2023.

Kririjan Horner je govorio o automobilu rekavši da RB19 „koristi prednosti RB18“ koji je bio najuspešniji automobil tima. Objasnio je da je došlo do „nekih suptilnih aerodinamičkih promena“ i da je timu bilo malo teško da ih „iskoristi i optimizuje“.

Rede Bull RB19

Ovo bio i prvi put da su vozači Maks Verstapen i Serhio Perez videli dugo očekivani RB19, a čak je i dvostruki šampion Verstapen prokomentarisao činjenicu da tim nije menjao livreju dugi niz godina. RB19 i dalje ima tamnoplavu osnovu sa žutim i crvenim akcentima. Žuti nos ima isti dizajn livreje kao RB18 sa dva Red Bull logotipa sa obe strane.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 387Komentari