home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford SuperVan 4

Ford je najavio da će potpuno električni SuperVan 4 sa skoro 2000KS učestvovati na 101. Pikes Peak International Hill Climb-u (PPIHC) 2023.

Legendarna trka u brdskom usponu, koja se održava više od 100 godina, održava se u blizini Kolorado Springsa u Koloradu. Razna Fordova vozila su učestvovala u trci nekoliko decenija, a ove godine kompanija ima za cilj da obori rekorde sa SuperVan 4.

Roman Dima, PPIHC rekorder u 2018. sa Volkswagenom ID.R, biće za volanom SuperVan 4. Dima je trostruki pobednik Le Mana i ima nekoliko rekorda sa vozilima sa električnim pogonom. Ranije je učestvovao na PPIHC sedam puta, počevši od svog boravka na planini još 2012. godine.

Ford SuperVan 4

Ford SuperVan 4 će pokretati sistem pogona na sve točkove i ima bateriju ultra visokih performansi od 50 kWh, što ga čini jednim od najmoćnijih električnih pogonskih agregata na svetu.

Lagana karoserija od ugljeničnog kompozita, kavez sa FIA specifikacijom i podesivo regenerativno kočenje čine ga odličnom mašinom za uspon na brdo. Vozilo je deo petogodišnjeg partnerstva između Ford Performance i stručnjaka za EV i R&D STARD.

Prema Marku Rašbruku, globalnom direktoru Ford Performance Motorsports, PPIHC je savršeno mesto za vožnju Forda SuperVan 4. „Oboje imaju dugu istoriju koja rasplamsava maštu ljubitelja trka širom sveta. Oba su evoluirala tokom vremena, i vreme je da uzmemo našu tehnologiju električnih vozila i stavimo je na test na planini u odnosu na neke od najimpresivnijih sportskih vozila u svetu“, rekao je Rašbruk.

Melisa Ajkhof, izvršni direktor PPIHC-a, izrazila je uzbuđenje zbog Dimaovog učešća na ovogodišnjoj trci. Napomenula je da on stalno dolazi u jedinstvenim verzijama koje su ozbiljni kandidati i zabavne za gledanje, a Ford Performance SuperVan 4 će sigurno biti interesantan publici.

Međunarodni uspon na Pikes Peak će se održati 25. juna 2023. Ford Performance će otkriti više detalja o ovogodišnjim naporima kako se događaj u motosportu bude približavao.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 297Komentari