home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nova Mercedes-Benz C-klasa će sa novim sportskijim dizajnom izgledati znatno dramatičnije nego aktuelna generacija. Kako su u Mercedesu izjavili, nova C-klasa će definitivno raskrstiti sa imidžom automobila "koji kupuju samo stari ljudi" i, kako svojim dizajnom tako i voznim osobinama, zadovoljiće i prohteve mlađih kupaca.

Takođe, dodali su da sa C-klasom žele "novi početak", tako da će budući model imati vrlo malo ili ništa zajedničkog sa trenutnim. Ove promene su izvšene kako bi C-klasa bila što dostojniji konkurent Audiju A4 i BMW-u 3. Kod razvijanja ovog Mercedesa kodnog imena W205, naglasak je definitivno na promeni, a dodatno je podstaknut odlukom da se manji CLA uvede na tržište tokom leta ove godine.

Sa novim CLA je planirano da se zauzme nešto niži segment tržišta, sa pristupačnijom cenom od aktuelne C-klase. To će omogućiti idućoj C-klasi da se premesti u pola klase veći razred.

Mercedes planira da je predstavi u 4 verzije. Osim sedana i karavana, koji će biti predstavljeni u martu 2014. godine, tu će biti još kupe i kabriolet, koji na tržište dolaze 2015. godine. Sve 4 verzije proći će kroz AMG tretman, koji za njih razvija novi twin-turbo 4.0 V8 motor.

Nova C-klasa će narasti u dužinu 4700 mm, što u odnosu na aktuelnu predstavlja povećanje od 100 mm. To će je staviti u istu ravan sa Audijem A4, a u odnosu na BMW Serije 3 biće duža za 75 mm. Od povećanih dimenzija profitiraće unutrašnjost. Mercedes tvrdi da će, i napred i pozadi, biti više prostora za glavu, ramena i noge, a prtljažnik će sa 485 litara biti veći nego onaj u A4 i Seriji 3.

W205 će biti prvi Mercedes koji će koristiti novu MRA (modular rear-wheel drive architecture) platformu. Nova platforma će se koristiti i za buduću E i S-klasu, kao i za mnoge druge modele. To će biti postignuto korišćenjem najnovijih tehnika gradnje, a doneće znatnu uštedu na težini, tako da će budući model i pored povećanja dimenzija biti lakši od aktuelnog. Nije još zvanično potvrđeno, ali nagađa se da će bazni C160 imati oko 1380 kg.

Po pitanju motorizacije, ponuda benzinaca će se kretati od 2.0 motora sa 184 KS, do 330 KS snažnog 3.0 twin-turba. Dizelsku ponudu će u početku činiti samo 2.1 motor, koji će dolaziti u 4 verzije, sa rasponom snage od 120 do 220 KS. U planu je i hibridna varijanta, koje će za pogon koristiti kombinaciju benzinskog i električnog motora, a trebalo bi da na tržište stigne 2015. godine. Svi motori će biti opremljeni sa Start/stop funkcijom, sistemom za obnavljanje energije prilikom kočenja i raznim drugim mehanizmima koji će pridonositi manjoj potrošnji.

Za razliku od CLA, u koju će se motori ugrađivati poprečno, C-klasa će zadržati uzdužno montiranje motora. Takođe, u odnosu na aktuelni model, postavljaće se nešto niže i unazad, što će poboljšati raspored težine i niži centar gravitacije.

U zavisnosti od motora, dolaziće sa 6-stepenim manuelnim menjačem ili 7-stepenim automatikom. Mercedes trenutno razvija i potpuno novi automatik sa 9 brzina, ali on se u C-klasu najverovatnije neće ugrađivati pre njenog redizajna 2017. godine. Dolaziće sa zadnjim ili 4x4 pogonom.

Podesivi amortizeri će biti standardni na svim modelima, a novi elektro-mehanički sistem upravljanja će dolaziti sa nizom sistema za automatsko parkiranje.

Tehnologije koje Mercedes planira koristiti u novoj C-klasi uključuju i niz sigurnosnih sistema, koji su predoređeni za redizajniranu E-klasu. U ponudi će biti kamera koja pruža dodatne mogućnosti za prevenciju sudara, kao što je automatsko kočenje automobila. Tu će biti i DISTRONIC Plus, koji zadržava automobil unutar svoje trake i prati saobraćaj iza sebe. Takođe će biti uključen i Brake Assist Plus uparen sa Junction Assist, koji prate kretanje saobraćaja i pešaka ispred sebe i može podstaknuti jačinu kočenja, ako vozač nije primenio dovoljnu silu kod izbegavanja sudara.

Izvor: Novavozila.ba / Autocar.co.uk

Renderi: Autocar.co.ukčitanja : 2559Komentari

Овај део ми се свиђа:
"Kako su u Mercedesu izjavili, nova C-klasa će definitivno raskrstiti sa imidžom automobila "koji kupuju samo stari ljudi"
А и овај рендер горе је скроз добар!! Да ли се то назире будућност Мерца?! :)

Autor Гагиба 04 Jan 2013, 01:15

Jos da ubace CLC, odnosno "srednji CLS" na bazi C klase i to je to. : )
Da bude CLA, CLC i CLS. : )))

Autor PITBULL 04 Jan 2013, 01:21

Nije loše , nazad malo mlitavo.

Ali Mercedesu definitivno nedostaje neki novi Bruno Sacco , da im vrati onu nekadašnju bezvremensku eleganciju tipa 126 , 124 ili 129...

Iako je 204 na tom tragu , tj najuspjelija linija Mercedesa uz CLS-a u posljednje vrijeme , posebno prije redizajna.

Autor Đorđe 04 Jan 2013, 01:36

Eee da je Bruno Sacco!

Autor hh 04 Jan 2013, 01:51

Los render. S preda mutirana faca E klase sa detaljima A klase.
Otpozadi su je tek uneredili

Autor NemanjaBB 04 Jan 2013, 02:50

Komentarisite:-*

Autor Stefa 04 Jan 2013, 08:14

A dali ti se svidja?

Autor Stefa 04 Jan 2013, 08:25

" Kako su u Mercedesu izjavili, nova C-klasa će definitivno raskrstiti sa imidžom automobila "koji kupuju samo stari ljudi" i, kako svojim dizajnom tako i voznim osobinama, zadovoljiće i prohteve mlađih kupaca.

Takođe, dodali su da sa C-klasom žele "novi početak", tako da će budući model imati vrlo malo ili ništa zajedničkog sa trenutnim. Ove promene su izvšene kako bi C-klasa bila što dostojniji konkurent Audiju A4 i BMW-u 3." ovako ne prica pobednik i onaj ko je zadovoljan svojim poslovanjem.

Autor bmw serija 8 04 Jan 2013, 10:56

Uf sto ce da poraste.. C klasa je uvijek i bila za mlade ljude. U ovoj klasi je uvijek bio najduzi A4 i najsiri, to se i osjeti, ko je probao sva 3. Sada nisam bas siguran ko je naprodavaniji, a mislim da je najpopularniji i best buy A4.

Autor Sony 04 Jan 2013, 13:54

Nemaju ovi iz Mercedes pojma. Pa w204 je meni najbolji automobil u čitavoj njihovoj gami proizvoda.

Autor Dakara 04 Jan 2013, 13:58

Dakara, to je neki novinar lupetao. :-) W204 je odlican auto, sa nevjerovatnom prodajom. Sa restajlongom jos vise.

Autor Sony 04 Jan 2013, 15:54

Aktuelna C klasa je odlična, pogođen model od samog starta, ne vidim po čemu je to "automobil koji ne kupuju mladi ljudi". To je sigurno neko lično mišljenje koje nema veze sa istinom.

Autor Max 04 Jan 2013, 16:11

Zadnji deo mi je ovde ovdvratan!
I ja se slazem da je sadasnja c klasa odlicna, redizajn im je bas uspeo a i pre redizajna je bila dobra.

Autor Vlada 04 Jan 2013, 19:05

Wb će da mu naraste za 8 cm. Toliko o tome koliko je on "nebitan" za komfor i koliko ljudi vode računa o tome pri kupovini vozila

Autor Moron 04 Jan 2013, 20:21

Znaci sada Merc pocinje politiku konkurencije zvanu "Izmeri me da vidis koji sam model".

Autor RS 04 Jan 2013, 21:05

Ovaj novi dizjan jezik ostrih uglova je potpuno mercedes fazon. Na ovom renderu fali jedna horizontalna linija iznad farova, ali sve u svemu odlicno. Ja se samo pitam sta se desilo sa E karavanom, koji je nikad manji.

Autor Fordovac 05 Jan 2013, 15:47