home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ovde prvo treba podsetiti da su sa sajma automobila u Frankfurtu nedavno stigli nagoveštaji da u Mazdi i dalje razmišljaju o nasledniku modela RX-8 sa rotacionim (Wankel) motorom, odnosno o novom sportskom modelu RX serije.

Sada je japanski proizvođač objavio i jednu zatamnjenu teaser sliku kao najavu da će 30. oktobra, na sajmu automobila u u Tokiju predstaviti novi koncept sportskog coupea. Iako to u veoma kratkom press saopštenju nije potvrđeno, mnogi se nadaju da je ovo u stvari najava nekog budućeg serijskog Mazdinog RX modela sa rotacionim motorom.

Japanski proizvođač je sa proizvodnjom sportskog RX-8 modela inače prestao 2012. godine, dok je Mazdin predsednik Masamichi Kogai pre dve nedelje u Frankfurtu potvrdio da kompanija i dalje ima posvećen inžinjerski tim koji se fokusira na razvoj rotacionog motora.

Kogai je naglasio da Mazda neće ponovo ponuditi rotacioni motor ukoliko isti ne bude zadovoljavao standarde kao konvencionalni motori.

Takođe, Kogai nije pomenuo nikakv vremenski rok o pojavljivanju eventualnog novog RX modela, ali neki mediji spekulišu da bi to moglo da se desi 2018. godine, na 40-godišnjicu pojavljivanja prvog RX-7 modela ili možda već tokom 2017. godine, kako bi se obeležila 50-godišnjica originalnog Cosmo Sport modela.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 555Komentari

Bice nesto dobro.

Autor Eki 30 Sep 2015, 13:03