home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada 4x4 Vision

AvtoVAZ tvrdi da će novi model - zasnovan na konceptu Lada 4x4 Vision - ostati univerzalni SUV i da neće biti tek još jedan u nizu danas veoma popularnih urbanih krosovera.

Vlasnik brenda Lada, AvtoVAZ, uveliko radi na novom modelu 4x4, ali kako kaže direktor kompanije, Fabien Gulmi, taj automobil neće se pojaviti na tržištu još par godina.

Lada 4x4 Vision

Kao osnova za naslednika vremešnog, ali još aktuelnog modela Lada 4x4 (kod nas i dalje poznatijeg po nekadašnjem nazivu Niva) poslužiće koncept 4x4 Vision koji je prikazan na Sajmu automobila u Moskvi 2018. Ovaj automobil ima karakteristične stilske detalju u obliku slova “X”, koji su tipični za Lade najnovije generacije, poput Veste.

AvtoVAZ je saopštio da će vozilo biti dugo 4,2 m i da će imati 5 vrata kao i zavidno odstojanje od tla, kako bi moglo da se kreće i po najzahtevnijim terenima Iz istog razloga imaće i kratke prepuste karoserije preko zadnjih i prednjih točkova, a biće sposobno da savlada velike napadne i silazne uglove prilikom kretanja po strmim padinama.

Prenosni odnosi menjača biće prilagođeni potrebama za sporom vožnjom niz nagibe, a automobil će biti postavljen na točkove većeg prečnika. Svemu tome treba dodati i savremena elektronska rešenja i sisteme asistencije za automatizovanu optimalnu raspodelu snage na točkove koji najbolje prijanjaju na putnu podlogu.

Podsećamo, još uvek aktuelna Lada 4x4 (Niva), koja se proizvodi, uz manja ili veća tehnološka unapređenja, već 40-ak godina, dostupna je u verzijama sa 3 i 5 vrata. Za pogon se koristi 4-cilindarski 1.7 benzinac sa 83 ks i 5-brzinskim manuelnim menjačem, a snaga se prenosi na sva 4 točka. Cena ovog automobila u Rusiji se kreće od oko 519.000 rubalja (oko 7.100 evra). Iako je tehnološki prilično zastarela, Lada 4x4 se zahvaljujući niskoj ceni i praktičnosti i dalje dobro prodaje na ruskom tržištu. Prema podacima koje je izneo Autostat, u prva 4 meseca 2019. isporučen je 10.381 automobil što je za 2% više nego u istom razdoblju 2018. godine.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 941Komentari