home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo EX90

Volvo je još ranije saopštio da će do 2030. godine preći na proizvodnju samo električnih vozila, a najavio je i naslednika za SUV XC90.

Prošle godine smo inače već videli Volvo Concept Recharge, kao najavu (Volvo to naziva "manifestom") sledećih generacija njihovih električnih modela.

Naslednik XC90 (stiže sa novim imenom EX90) biće delom dizajnirana po uzoru na Concept Recharge, a ovi prvi patentni renderi pokazuju kako će izgledati.

EX90 će takođe igrati osnovnu ulogu u cilju da Volvo prodaje 600.000 čisto električnih automobila godišnje od 2025. godine.

Volvo EX90

Izvršni direktor Volvoa Jim Rovan je nedavno za britanski Autocar potvrdio da će naslednik XC90 imati debi tokom poslednjeg kvartala ove godine, a sada je otkriveno da će električni Volvo EX90 premijeru imati 9. novembra.

„Ovo je veoma uzbudljivo vreme za nas jer nas vodi u drugu sferu – to je još jedan gradivni blok za budućnost“, rekao je Rovan za Autocar. „Taj model je sam po sebi izuzetno važno vozilo za nas.“

Portparol Volvoa je izjavio da je „definisan softverom“, električni SUV „demonstracija naše budućnosti i označava početak nove ere za bezbednost i kompaniju“.

Volvo EX90

Poznato je da će novi model koristiti SPA2 platformu koja zamenjuje platformu SPA (Scalable Product Architecture) kod aktuelne generacije XC90, nudeći prostraniji i moderniji enterijer.

Za novi EX90 se najavljuju i naprednji sistemi asistencije vozaču, pa Luminar lidar, pet radara, osam kamera i 16 ultrazvučnih senzora, kao i sistem polu-autonomne vožnje.

U skladu sa fokusom Volvoa na bezbednost, novi EX90 će imati obilje napredne opreme za zaštitu putnika, pešaka, biciklista i drugih učesnika u saobraćaju.

Najsavremeniji bezbednosni sistemi će biti osnova novog EX90, navodi Volvo. Ugrađena kao standard i pregled onoga što će biti dostupno za druge buduće Volvo modele, tehnologija uključuje „zaštitni štit“, koristeći radar i kamere za pomoć vozaču kada je ili ometen ili umoran.

Ranije pomenuti Concept Recharge pokazuje da Volvo može da uvede nove proporcije svojim modelima, kada automobili koji koriste novu potpuno električnu platformu počnu da se proizvode.

Concept Recharge je ujedno i pregled onoga što se može očekivati od enterijera kod Volvo modela sledeće generacije. Šef dizajna opisuje enterijer kao „skandinavsku dnevnu sobu“, oslanjajući se na upotrebu održivih i prirodnih materijala.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Foto via Facebook.com/CocheSpiasčitanja : 368Komentari