home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Scout SUV

Volkswagen je još u maju ove godine najavio svoje planove koji predviđaju dva nova robusna električna 4x4 vozila u SAD (pick-up i SUV), čija proizvodnja će međutim početi tek 2026.

Kako je tada saopšteno, oba automobila biti dizajnirana i proizvedena u SAD (cilj je prodaja 250.000 vozila godišnje), a prvi prototipovi će biti predstavljeni sledeće godine. Volkswagen će ovim projektom oživeti off-road brend Scout koji je kupio prošle godine.

U međuvremenu, stigla je i nova tizer slika koja najavljuje električni Scout SUV.

Nemci najavljuju da će kompanija Scout Motors biti odvojena od glavne marke Volkswagen i biće „napravljena na novom konceptu tehničke platforme“ koji će doneti „novi pick-up i kredibilitet [čvrstog SUV-a]“ iznad trenutne ponude Volkswagen modela.

Ovo sugeriše da MEB platforma koja se trenutno koristi za Volksvagen EV neće biti usvojena.

„Kompanija će biti posebna jedinica i brend u okviru Volkswagen grupe kojom će se upravljati nezavisno“, rekao je glavni finansijski direktor Volkswagen Grupe Arno Antlitz. „Ovo je u skladu sa novim modelom grupnog upravljanja – male jedinice koje deluju agilno i imaju pristup našim tehnološkim platformama kako bi iskoristile sinergiju.“

Firma cilja na 10% tržišnog učešća u segmentima robusnog SUV-a (R-SUV) i pick-upa u SAD. „Nakon uspešnog preokreta Volkswagena u SAD-u, sada koristimo priliku da dodatno ojačamo našu poziciju na jednom od najznačajnijih rastućih tržišta za električna vozila“, rekao je generalni direktor Volkswagen grupe.

Kako navodi Volkswagen, elektrifikacija im pruža istorijsku priliku da uđu u veoma atraktivan pick-up i R-SUV segment kao grupa, naglašavajući ambiciju da postanu relevantni igrač na američkom tržištu.

Scout SUV je ranije proizvodio International Harvester, koji je tradicionalno pravio poljoprivredna i komercijalna vozila. Proizvodio se između 1961. i 1980. godine kao kompanijin prvi putnički automobil, a bio je dostupan i kao pick-up.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 304Komentari