home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Beta-AP

Amerikanci su juna automobilima prešli 19,6 milijardi kilometara manje nego juna prošle, 2007. godine, saopštila je Savezna uprava za auto-puteve u Vašingtonu.

Opadanje broja prevaljenih kilometara za 4,7 odsto zbog skoka cene goriva, najveće je mesečno smanjenje od novembra 2007. godine kada je ta pojava počela.

Amerikaci su od novembra do kraja juna automobilima prevalili 85,6 milijardi kilometara manje nego u istom osmomesečnom razdoblju godinu dana ranije.
To je veće smanjenje nego tokom naftne krize 1970-ih godina kada je pad bio 79,3 milijarde prevaljenih kilometara.
Stručnjaci za saobraćaj smatraju da će ubrzo prestati smanjenje korišćenja autombila jer je cena benzina opala na ispod jednog dolara za litar što je manje od 52 dinara.
Podaci o broju prevaljenih kilometara se prikupljaju pomoću više od 4.000 automatskih uređaja za snimanje na svim saveznim i putevima saveznih država SAD.
Po anketi među vozačima, većina od 67 odsto manje vozi zbog skupog goriva. Od ukupnog broja anketiranih, 40 odsto iz tog razloga češće koristi javni prevoz, pešači ili se vozi biciklom.
Podaci sa pumpi to potvrđuju: u prvom kvartalu 2008. godine je potrošeno milijardu i 500 miliona litara benzina i milijardu i 200 miliona litara dizela manje nego u istom razdoblju 2007. To znači manje novca za popravku i izgradnju puteva koja se finansira od poreza na gorivo.
Smanjenje upotrebe vozila pozdravljaju samo akivisti za zaštitu prirode jer su izduvni gasovi, uz termo-centrale, glavni zagadjivač vazduha u SAD.čitanja : 892Komentari