home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Najveći ruski proizvođač putničkih automobila "Avtovaz" (Lada) planira da zajedno sa "Nisanom" proizvodi automobile japanske kompanije u fabrici aviona lociranoj u Komsomolsku na Amuru, objavljeno je danas u Moskvi.

Predsednik "Avtovaza" Boris Aljošin je potvrdio samo da se vode pregovori o mogućnostima sklapanja modela "nisan", dok su predstavnici japanske kompanije odbili da daju bilo kakav komentar.
Izvor blizak japanskoj korporaciji je međutim, potvrdio da je kompanija zainteresovana za širenje poslovne aktivnosti na ruskom Dalekom istoku, navodi današnje izdanje moskovskog poslovnog dnevnika "Vedomosti".
Sklapanje modela "nisan" mogalo bi da se organizuje u fabrici aviona KNAAPO čiji će proizvodni kapaciteti i pored skorog starta proizvodnje letelice ŠJ, biti nedovoljno iskorišćeni, što otvara mogućnosti za sklapanje japanskih automobila.
Drugi, neimenovani izvor iz "Avtovaza" navodi da bi proizvodnja automobila iz programa "Nisana" mogla da se organizuje i u brodogradilištu koje se nalazi u naposrednoj blizini fabrike aviona KNAAPO.
Početak pregovora o izboru lokacije pogona za izradu automobila marke "Nisan" trebalo bi, kako je najavio predstavnik "Avtovaza", da počenu u septembru.
Predsednik odbora direktora kompanije "Genser", zvaničnog zastupnika "Nisana", Igor Ponomarjev, smatra da u Komsomolsku na Amuru može da se sklapa najjeftiniji model japanske korporacije "almera klasik" (na slici), koja u Rusiji košta od 15.840 dolara.
Iako se tržišta na ruskom Dalekom istoku procenjuje na oko 300.000 automobila godišnje, analitičari upozoravaju da su na tom prostoru veoma popularni polovni japanski automobili, kojima je teško konkurisati.
Kako bi se sklapanje četvorotočkaša isplatilo, neophodni su kapaciteti za najmanje 25.000 automobila godišnje.
Najpopularniji modeli "Nisana" u Rusiji je za sedam meseci ove godine bio krosover "qashqai" sa prodatih 18.336 jedinica, kao i automobil golf-klase "almera" (16.440).
Japanski koncern planira da ove godine na ruskom tržištu proda 170.000 četvorotočkaša, saopštili su predstavnici "Nisana" na Međunarodnom salonu automobila koji se održava u Moskvi.
Prošle godine "Nisan" je u Rusiji realizovao 116.500 četvorotočkaša, što znači da u 2008. godini očekuje rast prodaje od 46 odsto.

Izvor : Tanjug

Foto : gde-nissan.ručitanja : 1383Komentari

Za ruse bi to bio dobar finansijski špric, dok se japancima olakšava prodor na veliko rusko tržište.

Autor Auto 29 Avg 2008, 17:23

Da, ma nece valjda ovo praviti?

Autor Eki 29 Avg 2008, 18:51