home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Srbija na proizvodnji "punta" sa oznakom "Fijata", koji je u kragujevačkim pogonima "Zastave" počeo da se proizvodi krajem prošlog meseca, ima zaradu od 722 evra po automobilu, izjavio je u Kragujevcu potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić je za drugu polovinu godine najavio uključivanje i domaćih prozvođača u tu proizvodnju i objasnio da će automatski biti povećan i prihod.

Dinkić, koji je i ministar ekonomije i ekonomskog razvoja, rekao je novinarima da je i bez Rusije tržište za prodaju "punto klasika" veliko i podsetio da je samo u Srbiji zainteresovanost za kupovinu pokazalo oko 20.000 građana.

Tu su, dodao je potpredsednik Vlade, i zemlje CEFTE, Belorusija, zatim tržišta bivših jugoslovenskih republika, a postoji i mogućnost izvoza u Afriku.

Nedavno potpisani protokol o proširivanju sporazuma o trgovini bez carina između Rusije i Srbije nije uključio automobilsku industriju. 

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu tada je rekao da se ne može dozvoliti da strane autokompanije naprave koridor kroz Srbiju, koje bi bez carina izvozile vozila na rusko tržište.

I savetnik u Agenciji za privatizaciju zadužen za "Zastavu" Aleksandar Ljubić izjavio je agenciji Tanjug da nemogućnost izvoza automobila bez carina na rusko tržište ni na koji način ne ugrožava posao sa "Fijatom", zato što italijanska kompanija poseduje kapacitete u toj zemlji.

Ljubić je naglasio da ugovor koji su "Fijat" i Vlada Srbije potpisali, a koji se odnosi na proizvodnju novih modela vozila u kragujevačkim pogonima, pre svega se odnosi na vozila klase A koja su bila opredeljana za tržišta EU, a ne za tržište Ruske Federacije.

"Proizvodnja "punta" je pre svega predviđena kao prelazni period do lansiranja novog modela. Sigurno je da ćemo nastaviti razgovore sa kolegama iz Ruske Federacije o liberalizaciji", naveo je Ljubić.

"Komunalna preduzeća treba da pokažu više razumevanja"

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije je u Kragujevcu apelovao na komunalna preduzeća da, kako je rekao, za sada pokažu više razumevanja za "Zastavina" dugovanja.

Ministar je najavio da će prodaja "punto klasika" početi 15. aprila.

U poseti kragujevačkoj fabrici automobila sa Dinkićem su bili predsednik Upravnog odbora Fijat automobili Srbija Đovani De Filipis, državni sekretar u ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

De Filipis i Dinkić prisustvovali su i svečanosti puštanja u rad novog proizvodnog pogona kompanije "Zastava-tapacirnica", površine 5.000 kvadratnih metara.

Tapacirnica proizvodi unutrašnji enterijer za automobile i navlake za sedišta vozila poznatih proizvođača kao što su "Opel", "Reno" i "Pežo" i jedan je od kandidata za dobavljača "Fijat automobila Srbija".

De Filipis je rekao da fabrika ima sve uslove da bude dobavljač srpsko-italijanske kompanije.

Preduzeće "Zastava-tapacirnica" poslovalo je u sklopu nekadašnjeg holdinga "Zastava", a privatizovano je pre tri godine, i do danas je novi vlasnik u razvoj uložio blizu 280.000 evra.

Duplo više zaposlenih do septembra

Predsednik Upravnog odbora srpsko-italijanskog preduzeća "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis izjavio je da je na proizvodnji vozila "punto klasik" u kragujevačkoj "Zastavi" trenutno angažovano 500 ljudi i najavio da će taj broj do septembra biti udvostručen.

De Filipis je rekao i da će broj proizvedenih vozila u kragujevačkim pogonima biti povećavan u skladu sa tražnjom.

"To je naš plan i mislim da ćemo ga ispoštovati", rekao je de Filipis, prilikom posete pogona "Zastave" sa ministrom za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađanom Dinkićem.

Izvor : rts.rsčitanja : 992Komentari

hahahahahha

Autor hahahaha 08 Apr 2009, 19:59

A zašto je nema moja poruke ovde? ja sam siguran da sam malopre napisao nešto... I znam šta sam napisao

Autor MasterHaosis 09 Apr 2009, 01:28

eee, a garantujem i da izvoze punta negde da ce biti tamo jeftinije nego ovde... inace npr. u madjarskoj je swift koji se tamo proizvodi 6 hiljada, kod nas 10. Samo cemo mi punta verovatno jeftinije prodavati napolju nego unutar zemlje... O Srbijo...

Autor Petar 09 Apr 2009, 14:50