home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Pressonline.rs

Prilikom raskida ugovora o kupovini automobila uloženi depozit, PDV i otplaćene rate ostaju lizing kućama, a kupci plaćaju i penale.

Kupci automobila koji zbog finansijske krize nemaju dovoljno novca za otplatu rata u sve većem broju raskidaju ugovore o lizingu, iako to predstavlja ozbiljan trošak! Nijedna lizing-kuća u zemlji ne vraća uloženo učešće, a da bi odjavio automobil kupac mora i da plati penale, koji u nekim slučajevima podrazumevaju nekoliko rata.

Kupac koji  želi da raskine lizing ugovor za automobil od 10.000 evra, posle godinu dana plaćanja rata može da pretrpi štetu od blizu 5.000 evra.

Najskuplja varijanta

Prvi savet zaposlenih u lizing-kompanijama kupcima koji dođu sa idejom da raskinu ugovor jeste da pronađu nekoga ko će da preuzme njihov lizing i nastavi da plaća rate, jer su u tom slučaju svi na najmanjem gubitku. Novi vlasnik mora da uplati depozit lizing-kući, a bivšem kupcu se njegov depozit onda vraća i „svi su srećni". Kupcima koji ne nađu „naslednika" i ne mogu ostatak duga da uplate odjednom ostaje najskuplja varijanta, a to je raskid ugovora!

U skoro svim lizing-kompanijama rekli su nam da uzimaju učešće od minimum pet odsto, plus PDV (18 odsto), na ugovor od pet godina. Tako da se za auto od 10.000 evra, uz porez i razne druge troškove, u startu gubi oko 2.500 evra! Ukoliko neko odluči da raskine ugovor, nijedna kuća mu neće vratiti depozit, a naravno ni rate koje je do tada otplaćivao!

- Kod nas je minimalno učešće 1.845 evra, a rata 164 evra. Ukoliko se ugovor raskine pre vremena depozit ostaje kod nas, kao i sve rate koje ste do tada platili. Postoji varijanta da se otplata prebaci na neko drugo lice, a možete podneti i zahtev za prevremenu otplatu, nakon čega se dobija procena vrednosti automobila, po kojoj ga možete platiti u celosti - objasnili su nam u „VB lizingu".

U „Pireus lizingu" kažu da ako nakon godinu dana raskinete ugovor na kola vredna 10.000 evra, morate dodatno da platite i penale oko 200 evra! Kako nam je rečeno, ova praksa postoji u većini lizing-kuća!

Kupci „prate modu"

„Porše lizing" je jedna od retkih kompanija koja vraća depozit ukoliko ste redovno isplaćivali rate, i od njih smo dobili potvrdu da je sve veći broj onih koji vraćaju kola.

- Broj vraćenih automobila jeste u porastu svuda, ali kada je počinjao lizing u Srbiji, procenjivano je da će period prestanka otplate biti u trećoj ili četvrtoj godini, što je otprilike upravo sada. Tako da je i dalje broj neplatiša u odnosu na one koji redovno plaćaju mali, a realno je i da, kako vam raste broj klijenata, tako raste i broj onih koji ne izmiruju redovno obaveze - objašnjava Ružica Ristić-Pristovšek, marketing menadžer „Porše lizinga".

Ona kaže da ovaj broj povećavaju i kupci luksuznih automobila koji prate modu i kupuju nove modele, zbog čega često raskidaju ugovore o lizingu.

- Karakteristično je da postoje ljudi koji vole luksuzne automobile i, na primer, posle godinu dana, kada im auto „izađe iz mode", žele da kupe novi model po svaku cenu, zbog čega raskidaju ugovore i sklapaju nove! - objašnjava Ružica Ristić.

Fakti

- ugovor o lizingu možete raskinuti nakon jedne ili dve godine otplate

- procedura raskida ugovora traje do sedam dana

- kuće zadržavaju depozit i porez, a dodatno se naplaćuju i penali

- ugovor se može prebaciti na drugog kupca i onda se vraća depozit

Autor : R. Ž. Markovićčitanja : 4021Komentari