home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Pressonline.com

Vlasnici automobila registrovanih u Americi mogu da ih preregistruju do 23. jula čak i ako nemaju „evro 3" motore.

U Srbiju je moguće uvesti i automobile koji nemaju evro 3 motore, bez obzira koliko su stari i odakle potiču, potvrđeno je Pressu u Ministarstvu ekonomije. To znači da je, makar do 22. jula, dokle važi dopuna Uredbe o uvozu motornih vozila, moguće uvesti i vozila iz Amerike, što je dosad bilo zabranjeno. Jedini uslov je da ste vlasnik takvog auta postali pre 1. januara 2008. godine.

Uprkos uvreženom mišljenju da se pomenuta uredba, koja je stupila na snagu 22. aprila ove godine, odnosi samo na vozila s crnogorskim i E tablicama, ona omogućava svim građanima Srbije s prebivalištem u domovini da uvezu kola, bez obzira na ispunjavanje ekoloških normi, uz uslov - da su ih kupili do 31. decembra 2007. godine.

Sa čežnjom su naši ljudi gledali cene luksuznih automobila „s druge strane bare", koji su zbog pada vrednosti dolara koštali i dvostruko jeftinije nego u Evropi. Jednostavno, nije ih bilo moguće uvesti jer nisu pravljeni po evro 3 standardima.

- Kupio sam u Americi krajem 2007. džip „grand čiroki" s najluksuznijom opremom i platio ga, prema tadašnjem kursu dolara, 26.000 evra. Gotovo identičan model je u Evropi koštao 15.000 evra više - priča za Press jedan vlasnik „amerikanca". On dodaje da je, kada je doterao nov auto sa američkim tablicama u Srbiju, shvatio da ne može da ga preregistruje.

Bilo mu je preskupo da ga vozi ovde zbog skupog osiguranja i putarina, pa je poslednjih godinu i po dana džip uglavnom držao u garaži. Svanulo mu je, kaže, kada je saznao da zahvaljujući privremenoj uredbi može konačno da okači srpske tablice na svog „čirokija".

- Jedino mi je zasmetalo što su mi carinu i porez naplatili prema evropskom katalogu cena, a ne prema američkom, pa su mi dažbine naplatili mnogo više nego što je trebalo - tvrdi sagovornik Pressa, napominjući da je, kada sve sabere, ipak uštedeo.

Pomoćnik direktora Uprave carina Idrija Hadžibegović istakla je za Press da poslednji podaci pokazuju da je u Srbiji od početka primene dopune uredbe uvezeno više od 17.000 automobila, ali da nemaju tačan podatak o zemljama porekla vozila.

Podsećamo, Vlada Srbije je usvojila dopunu uredbe o uvozu motornih vozila, čija je suština da građani Srbije s prebivalištem u našoj zemlji imaju rok od tri meseca da izvrše preregistraciju, jer nakon toga neće moći da upravljaju vozilom sa stranim tablicama. Izuzetak su građani koji imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu duže od šest meseci. Pravo na preregistraciju imaju i vlasnici vozila sa CG tablicama ako poseduju ovlašćenje za upravljanje vozilom registrovanim u Crnoj Gori izdato pre 1. januara 2008.         čitanja : 2362Komentari

Ma na sta ovo vise lici.

Policija bi trebala da se bavi poslovanjem sopstvene drzave i da se provere razlozi ovakvog ponasanja ministara koji su nadlezni.

Kakve sad uredbe i sistem "mozete sada da uvezete sta hocete jer nama treba para od carine,a kad vam uzmemo te neke pare-e onda nema vise dok opet ne zatreba. Nema da se bunite inace dizemo cenu benzinu..."

Pa dokle bre vise ovako?

Autor ChedomirADELAIDE 01 Jul 2009, 11:53

Pa pošto je postalo normalno voziti u Srbiji automobile sa desnim volanom ne treba više ništa da te čudi.

Najbolje bi bilo da se dozvoli uvoz automobila iz Indije i Afrike, jer tamo zaista ima fantastičnih primeraka iz druge polovine prošlog veka, nisu uopšte skupi pa bi interesovanje bilo veliko i budžet Republike Srbije bi konačno procvetao...

Pošto nam je već frka za pare, što ne uvozimo nuklearni otpad iz okolnih zemalja, pa da bar riknemo bogati?

Autor zoki 01 Jul 2009, 13:27

gde mogu videti uredbu o preregistraciji.meni nije dsta ako uredbu drzi samo carina ili policija u svojoj tikvi tikva znaci onu izraslinu na vratu

Autor soti istvan 05 Avg 2009, 10:26