home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Najveći evropski proizvođač automobila, nemački "Folksvagen" (VW) je objavio pad profita od 82 odsto u devet meseci ove godine zbog smanjenih isporuka - na 655 miliona evra (966 miliona dolara), sa 3,7 milijardi evra u istom lanjskom periodu.

Ukupna prodaja koncerna VW smanjena je u tom periodu 9,7 odsto, na 77,2 milijarde evra, prenela je agencija Blumberg.

Kompanija, koja je postigla dogovor o preuzimanju "Poršeovih" automobilskih operacija, povećala je prognozu prodaje vozila za 2009. godinu, zahvaljujući vladinom programu za podsticanje tražnje i "bumu" na kineskom tržištu u prethodna četiri meseca.

Prodaja automobila, sportsko-terenskih vozila i kombija povećan je u septembru za 12 odsto. VW sada očekuje da će prodaja približno dostići podatke iz 2008. godine, kada je isporučeno rekordnih 6,23 miliona automobila i kamiona. U avgustu je prognozirano da će isporuke pasti pet procenata. Prodaja "Folksvagena" i njegovih filijala u Kini je za devet meseci ove godine porasla za 37 odsto zahvaljujući stimulativnim merama vlade u Pekingu, dok je prodaja modela "golf" i "polo" prošlog meseca porasla 23 odsto.

Filijala "Audi" smanjila je prodaju za devet meseci za 7,5 procenata, ali je taj pad nadoknađen dobitkom na kineskom tržištu, gde su isporuke porasle 20 odsto. Predsednik uprave VW Martin Vinterkorn je početkom oktobra izjavio da će 2010. "biti vrlo teška godina" i predvideo da se globalno auto-tržište neće vratiti na predrecesioni nivo pre 2013. godine.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Volkswagenčitanja : 664Komentari

Kako ovo njima da se desi?!Idemo "ALFA"na njihovom terenu!!!

Autor Pex 29 Okt 2009, 19:55

Bili su u drugom stanju.

Autor Stefko 29 Okt 2009, 22:30