home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prvog dana 2010. godine počinju da se primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje, pored novčanih i zatvorskih kazni, predviđaju i uvođenje kaznenih poena za saobraćajne prekršaje.

Ukoliko prekrše odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja vozačima će, pored propisane kazne, biti dodeljivani i kazneni poeni, a vozač koji "sakupi" 18 poena ostaće bez vozačke dozvole.
Najviše kaznenih poena za saobraćajni prekršaj - 12, vozač će dobiti za nasilničku vožnju. Međutim, ukoliko se prilikom nasilničke vožnje načini saobraćajna nesreća, kazna se uvećava za jedan do tri poena, pa se tako može desiti da vozač za jedan prekršaj dobije čak 15 poena.
Četrnaest poena dobija se za teške prekršaje za koje se mora izreći kazna zatvora, poput vožnje sa više od dva promila alkohola u krvi, prekoračenje brzine za više od 70 kilometara na sat u naseljenom mestu ili 80 van naselja, vožnje noću bez svetala ili za prolazak na crveno svetlo preko pešačkog prelaza na kojem se nalaze pešaci.
Od osam do 12 kaznenih poena dobijaće vozač koji načini prekršaje opasne po život, kao što su vožnja pod dejstvom narkotika ili u stanju veoma teške alkoholisanosti kada je nivo alkohola u krvi od 1,6 do dva promila.
Sedam poena sleduje za prekoračenje brzine do 70 kilometara na sat u naselju dok se šest poena dobija za srednju alkoholisanost, prolazak na crveno svetlo ili prevoz osobe mlađe od 12 godina na prednjem sedištu.
Pet kaznenih poena "zaslužiće" vozač koji vozi sa dozvolom isteklom više od šest meseci ili ako napusti mesto nezgode pre uviđaja, dok će tri poena dobiti ukoliko se neodgovorno ili netolerantno ponaša prema učesnicima u saobraćaju, pre svega pešacima.
Tri poena predviđena su za neprilagođenu brzinu ili nepoštovanje prava prvenstva prolaza na raskrsnicama dok se dva poena dobijaju za lakše saobraćajne prekršaje poput vožnje sa dozvolom kojoj je isteklo trajanje, vožnje u zabranjenom smeru ili vožnje u pešačkoj zoni.
Kazneni poeni se neće upisivati u dozvolu, kako bi se sprečila mogućnost korupcije saobraćajnih policajaca, ali će se upisivati u bazu podataka u mestu u kojem je izdata vozačka dozvola. U slučaju da vozač napravi više prekršaja, kazneni poeni biće određeni za svaki slučaj pojedinačno, a biće mu izrečena jedinstvena kazna koja predstavlja zbir pojedinačno izrečenih poena.
Nakon što mu bude oduzeta dozvola zbog kaznenih poena, da bi je dobio ponovo, vozač će morati da plati kazne, eventualno odsluži i zatvorsku kaznu ako mu je sud odredi, pa nakon 90 dana obavi lekarski pregled, sasluša predavanja o bezbednosti saobraćaja i položi Stručni ispit iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja.
Tek nakon toga ponovo će moći da dobije vozačku dozvolu, ali će mu tada dozvoljeni zbir kaznenih poena biti umanjen za tri, to jest na 15. Umanjenje dozvoljenog zbira kaznenih poena biće obavljeno svaki put kada se vozaču oduzima dozvola, najniže do devet kaznenih poena.
Kazneni poeni biće brisani dve godine nakon pravosnažnosti presude o saobraćajnom prekršaju.

Autor : Beta.rsčitanja : 1033Komentari