home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Naučnici iz američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA) pomoći će da se pronađe uzrok problema sa neželjenim ubrzanjem automobila japanske "Tojote", izjavio je američki ministar saobraćaja Rej Lahod (Ray LaHood).

NASA bi trebalo da pomogne američkoj kancelariji za bezbednost saobraćaja na putevima, da utvrdi da li je neželjeno ubrzanje u vezi sa elektronikom. Znanja koje poseduju stručnjaci NASA u oblasti elektronike, kompjutera i analize rizika obezbediće kompleksno ispitivanje tog problema, ukazao je ministar.

"Tojota" probleme dovodi u vezu sa mehaničkim kvarovima i tvrdi da o teškoćama sa elektronikom nema nikakvih dokaza. Lahod je takođe rekao da američka Nacionalna akademija nauka u samostalnoj studiji ispituje probleme sa neželjenim ubrzanjem u celoj automobilskoj industriji i preporučiće vladi na koji načih na obezbedi sigurnost elektronskih sistema za upravljanje u automobilima.

Očekuje se da će priprema te studije trajati oko 15 meseci, prenela je agencija AP. "Tojota" je zbog problema sa neželjenim ubrzanjem bila prinuđena da povuče radi popravke više od osam miliona automobila u celom svetu, od čega oko šest miliona u SAD. To je imalo ogromne negativne posledice na njen "imidž" proizvođača kvalitetnih vozila.

Kompanija je navela da će sarađivati u ispitivanju problema. "Takve studije su upravo onaj tip naučne procene koji nam je potreban. Rasvetljavanje tog slučaja je u vezi sa razdvajanjem činjenica od fikcije, što će biti dobro za 'Tojotu', ovu industriju i automobilsku javnost", dodala je. "Tojota" je, posle sastanka specijalne komisije za globalni kvalitet, obećala da će brže reagovati na žalbe korisnika. Kvalitet će u buduće ocenjivati eksperti izvan kompanije.

Autor : Tanjug. rsčitanja : 1201Komentari

Na kraju ce da angazuju i Marsovce. Kakav cirkus prave ...

Autor Moron 31 Mar 2010, 14:08

Imam poznanika koji vozi Lexus rx hibrid. kaze mi da auto ima strahovito ubrzanje od 130 do 190. On smatra da u tome lezi problem. Tad se pored motora angazuju i elektro motori. Auto tada treba obuzdati sto za laika nije lako. Moj komsija je sa Grand cherokijem presao 800.000 kom sto znaci da ima iskustva.

Autor Martin 31 Mar 2010, 14:23

Nek angazuju i nekog strucnjaka iz Zastave

Autor sasa 31 Mar 2010, 15:08

Mislim da Dinkic tu moze da pomogne....one je vandredni profesor pri Nasi...hahaha

Autor nikokaoja 31 Mar 2010, 15:53

reci ti drugaru da on slabije stiska papucicu za gas, onda nece imati tih problema, naglog ubzanja, ipak je vozio grad cirokija, nije to lexus :)

Autor neko 31 Mar 2010, 16:39

NASA! HAhaahahahaa
Pa pleme vam jebem američko, dosta bre više, umuknite više, dosadni ste dosadni, ali stvarno ste dosadni! NASA i automobilizam. Sledeći put dolazi svemirski brod.

Autor MasterHaosis 31 Mar 2010, 18:48

Uskoro uključuju marince a celu akciju završava ON tj. Chak Noris lično ako ga Dule Vujošević "ne urazumi"!!!!

Autor Ðenka 31 Mar 2010, 20:03

Ma tu su prste umesali mali zeleni pa im je potrebna NASA da ih dekontaminira.Kad vise ne znaju sta ce onda im na pamet pada i naucna fantastika.

Autor milan 01 Apr 2010, 22:07