home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U kragujevačkoj fabrici "Fijat automobili Srbija" (FAS) ove godine bi moglo biti proizvedeno oko 30.000 vozila.

Direktor korporativnih komunikacija u toj kompaniji Đuzepe Zakarija kaže da je ove godine došlo do blagog pada prodaje automobila, u odnosu na 2009.

U 2009. je FAS osvojio oko 55 odsto domaćeg automobilskog tržišta, ali je Zakarija naglasio da se vozila te kompanije i dalje dobro prodaju.

Prema njegovim rečima, ove godine u FAS-u je planirana proizvodnja oko 20.000 automobila, ali on očekuje da će, u zavisnosti od uslova na tržištu, u kragujevačkoj fabrici biti proizvedeno i više, odnosno oko 30.000 vozila.

"Svi znamo da kriza još uvek nije prevaziđena, ali se nadamo da ćemo moći da proširimo proizvodnju, jer je naš cilj izvoz ka zemljama severne Afrike i istočne Evrope, koje predstavljaju obećavajuće tržište", rekao je on i ocenio da srpsko tržište prati sudbinu drugih evropskih tržišta, ali i da pokazuje znake laganog oporavka.

On je napomenuo da je FAS prošle godine osvojio više od polovine domaćeg tržišta automobila, zbog pomoći Vlade Srbije kroz program "staro za novo", kao i usled toga što je automobil "fiat punto" prihvaćen kao domaći proizvod.

"Ove godine, nakon velikog uspeha, normalno je da dođe do blagog pada prodaje, ali automobil se i ove godine prodaje, a pokrenuli smo i kampanju sličnu onoj ’staro za novo’, koja će biti aktuelna do kraja juna i koja bi trebalo da podstakne prodaju", rekao je Zakarija.

U 2012. moguće čak 300.000 vozila

On je istakao da se u FAS-u, krajem 2012, planira proizvednja novog modela automobila, namenjenog izvozu, od najmanje 200.000 automobila godišnje, s mogućnošću da to bude čak i 300.000 vozila, ako to dozvole uslovi na tržištu.

"To će biti lep automobil, po izgledu i ceni veoma konkurentan na tržištu, u vrhu tehnološkog razvoja. Automobil koji će biti u stanju da se nosi uspešno sa konkurencijom na svetskom tržištu“, kazao je on i izrazio očekivanje da će se u sadašnjim tržišnim uslovima, jedno moderno, pouzdano i pristupačno vozilo lakše probiti na tržištu.

"Reč je o automobilu koji je namenjen izvozu, uključujući i SAD i koji bi značajno trebalo da utiče na poboljšanje platnog bilansa Srbije, odnosno da značajno učestvuje u izvoznom bilansu zemlje", rekao je Zakarija.

"Nameravamo da od Srbije napravimo pravi automobilistički centar. To bi bio veliki podsticaj razvoju Srbije, ali ona prvo mora da prevazidje tehnološki jaz od 20 godina, naročito u industriji automobila", ukazao je on i napomenuo da se FAS trudi da kroz saradnju sa italijanskim i drugim stranim kompanijama pomogne srpskim kooperantima da uspostave standarde koji postoje u svetu.

Govoreći o kooperantima FAS-a, Zakarija je rekao da je ta kompanija najviše zainteresovana za saradnju sa domaćim firmama, jer je to u interesu FAS-a, pošto postoji mogućnost da se iz Srbije može izvoziti roba u Rusiju i druge zemlje sa carinskim olakšicama, ako je najmanje 51 odsto robe proizvedeno u Srbiji.

Izvor : Tanjug.rs i B92.netčitanja : 1147Komentari

Logično je da ogroman broj delova na neki način mora da se utroši, pošto punto i nije tako loš, slabo se ti delovi traže za 2. ugradnju, tj. skoro da nikom ne trebaju rezervni delovi. A šta sa delovima? P potrošiti ih, a kako kad ih niko ne kupuje? Lako , od postojećih delova sklopiti klot verzije. Ljudi kad ste čuli da neko kupuje neki veći deo za punta? ISKRENO

Autor Dimitri 30 Maj 2010, 01:01

@Dimitri
Rezervni delovi i karoserija nije isto!
Ne proizvode se svi delovi u istom broju, zna se sta se najcesce menja i trazi kao rezervni deo...

Autor carobnjak 30 Maj 2010, 02:33

čarobnjak, jeste, u pravu si.

Autor MasterHaosis 30 Maj 2010, 03:00

@Auto

Naš dragi drug MasterHaosis, zamolio je da se vest o jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila nadomak Pirota, a u kojoj je nastradala njegova majka, objavi i ovde na Auto Blogu.

"...vest da objave slobodno, da bude nauk svima za ubuduće."

Autor Predrag 30 Maj 2010, 16:40

MasterHaosis
druze moj, iskreno saucesce!
Ne daj se, uz tebe smo!

Autor carobnjak 30 Maj 2010, 19:25

MasterHaosis
Primi iskreno saučešće.

Autor Mange 30 Maj 2010, 19:50

Primi moje iskreno saučešće.

Autor Dejan L 30 Maj 2010, 22:31

@MasterHaosis
primi moje iskreno saučešće druže! Drži se!

Autor blitzman 30 Maj 2010, 22:31

@MasterHaosis
Primi iskreno saučešće.

Autor Panchev9 30 Maj 2010, 22:53

Dinkicu umesto akcija svakoj porodici po Punto, a kome netreba nek proda.

Autor Boki 31 Maj 2010, 06:41

@Boki
odlicna ideja, samo kome bi ga prodali ako bi ga svi dobili? :)))

Autor carobnjak 31 Maj 2010, 07:36

@MasterHaosis

Moje iskreno saucesce. Ne daj se!

Autor ALEKSANDAR BG 31 Maj 2010, 16:17