home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nepoznato za mnoge, neki komercijalni kamioni i vanovi opremljeni su sa manjim uređajima koji, verovali ili ne, "osećaju" zadah vozača i, ukoliko "osete" trag alkohola, blokiraju kamion od startovanja motora. 

Sličan uređaj trenutno ispituju naučnici u Sjedinjenim državama, a postoji velika verovatnoća da bi ovaj uređaj mogao biti globalno implementiran kod velikog broja proizvođača. Prepoznat kao mogući deo standardne opreme koji bi mogao spasiti mnoge živote, istraživanje ovog sistema finansiraju vladine institucije.

Istraživanje je otpočelo pre dve godine sa budžetom od 2 miliona dolara godišnje, ali New York Times donosi da će Motor Vehicle Safety Act od 2012. godine povećati fondove na 12 miliona dolara godišnje, za šta se samo čeka odobrenje Senata.

- Želimo da razvijemo uređaj koji će biti nevidljiv vozaču, veoma brz, visoko pouzdan i precizan, navela je Sizan Ferguson, program direktor za Driver Alcohol Detection System for Safety.

Izvor : Economy.rs

 

 

 čitanja : 806Komentari

Pobogu ljudi što ovo objaviste, pre nego što stupi na snagu novi pravilnik o bezbednosti saobraćaja. Sad će pravilnik morati da dopunjavaju prepravljaju i kao obaveznu dodatnu opremu svi ćemo morati to da imamo. A naravno to će moći da se kupi samo od Miškovića ili nekog drugog sličnog baje. Znam da je ovo u fazi eksperimenta ali kod nas će biti obavezno jer se država brine za našu bezbednost. Ha brinu se oni za svoje provizije od sličnih odluka. A to je samo zamaskirano Brigom za našu bezbednost. Živeli naši političari.

Autor Dzex 29 Jun 2010, 21:37

А шта ако возач није пио, а остала 4 сапутника не знају како се зову ? Шта ако је неко просуо пиће по возачу док је рецимо седео у кафићу ? Шта ако возач ради у здравству, ту се алкохол користи за дезинфекцију, па се опет мало полио ? И шта бре ако смо пекли ракију у селу и сад се враћамо кући ?
:-)))

Autor Марко_012 30 Jun 2010, 00:26

Vrlo lako rešivo, u Vrbasu u jednom ogromnom poljoprivrednom gazdinstvu, dobili nove John Deer traktore sa ovim detektorima, našli na koji su osigurač i ugasili ih...

Autor blitzman 01 Jul 2010, 22:15