home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanski "Nisan" najavio je ulaganje do 600 miliona dolara u širenje proizvodnje kola u Mesiku gde će izrađivati tri nova modela.

Kako je kazao izvršni direktor "Nisana" Karlos Gon, meksička montaža vozila više je nego udvostručena u julu u odnosu na isti mesec prethodne godine i izvoz je znatno porastao, uglavnom na američko tržište.
  - U Meksiku će "Nisan" izrađivati 300.000 vozila "marč", jedan sedan sa četvoro vrata i višenamensko vozilo, od čega će 80 odsto proizvodnje biti distribuirano u Americi - kazao je Gon i dodao da će montaža "marča" počeće iduće godine.
Dvadeset odsto novih modela prodavaće se u Meksiku, na čijem je tržištu "Nisan" obezbedio udeo od 23,5 procenata. Japanska kompanija ima najvećei udeo u prodaji na meksičkom tržistu od svih inostranih autokompanija i s oko 356.000 vozila bio je najveći proizvođač vozila minule godine.
- Taj udeo na tržištu je ne samo održiv, nego bi trebalo da nastavi da raste - istakao je Gon.
Ove godine američki "Dženeral motors" (GM), međutim, nadmašio je "Nisan" na mestu najvećeg proizvođača automobila u Meksiku. U prvih pet meseci GM je izradio gotovo 235.000 vozila, u poređenju sa "Nisanovih" nešto više od 190.000, prema podacima Udruženja meksičke autoindustrije.
Gon procenjuje da će svetske autokompanije imati "rekordnu godinu" u 2010, kada će proizvesti oko 70 miliona vozila, ali da će prodaja u Evropi pasti između sedam do devet procenata.
- "Nisan" će, u partnerstvu sa francuskim "Renoom", koji drži kontrolni paket akcija u japanskoj kompaniji, ove godine ukupno prodati sedam miliona vozila u svetu - kazao je Gon i dodao da smatra da rast nasilja u Meksiku izazvan trgovinom droge i mafijaškim obračunima "nije nikakva prepreka" za ulaganje u tu zemlju i dodao da kompanija tim povodom preduzima "manje" mere predostrožnosti.

Izvor : Biznisnovine.comčitanja : 524Komentari