home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki "Ford" odustao je od plana prebacivanja proizvodnje sportsko-terenskog vozila "kuga" iz Evrope u Kentaki pošto devizni kurs više ne favorizuje američku proizvodnju, prenele su agencije pozivajući se na izvore bliske kompaniji.

"Ford" je planirao da prebaci izradu modela "kuga" naredne godine u Luisvil iz Šarluisa u Nemačkoj, kako bi iskoristio prednosti nižih troškova radne snage i slabog dolara, navode izvori koji su želeli da ostanu anonimni.

Sa padom vrednosti evra, međutim, "Ford" planira da nastavi proizvodnju "kuge" u Nemačkoj.

Promena plana pokazala je sve teškoće u nastojanjima "Forda" da smanji troškove radne snage u SAD kako bi se uspešno nadmetao na globalnom nivou. "Ford" je planirao da izvozi oko 80.000 "kuga" godišnje u Evropu iz američkog pogona, ali se odustalo od tog programa zbog promena na tržištu.

Od oktobra, kada je "Ford" planirao premeštanje pogona, evro je pao 14 procenata u odnosu na dolar zbog zabrinutosti da bi evropska dužnička kriza mogla izazvati novu recesiju, čime su promenjeni uslovi poslovanja u SAD.

Pre godinu dana "Ford" je nemačke radnike plaćao oko 62 dolara po satu za izradu "kuge", više od deset dolara po satu nego što su nadnice i benefiti američkih radnika. Zbog slabog evra, "Ford" sada plaća radnike u nemačkom pogonu oko 50 dolara, otprilike kao što su i plate u SAD.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Fordčitanja : 851Komentari