home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlada razmišlja da od 1. januara odustane od određivanja maksimalnih maloprodajnih cena goriva i da dozvoli da ih bez ograničenja uređuje tržište. U Ministarstvu energetike smatraju da bi se tako postigle niže cene naftnih derivata za krajnje kupce.

Prema sadašnjoj Uredbi o cenama derivata nafte država određuje maksimalne cene goriva, što ne zabranjuje prodavcima da one budu i niže. Međutim, pumpadžije se obično drže maksimalnih cena, pa u Ministarstvu smatraju da bi bez državnih cena tržišna utakmica donela pojeftinjenja. 

- Razmišljamo o dve opcije za određivanje cena od 1. januara kada će biti dozvoljen uvoz svih goriva. Jedna je da se skroz otvori tržište, a druga da se uredbom odredi maksimalna cena. Do kraja nedelje trebalo bi da donesemo odluku - izjavio je za Tanjug Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike, istakavši da su bliži stavu da dozvole slobodno formiranje cena.

Aleksandar Mileusnić, iz kompanije „Petrobart AVIA”, kaže da obe varijante imaju prednosti i mane.

- Bolje je slobodno formiranje cena, ali postavlja se pitanje marže. Sigurno da jedan broj privatnih benzinskih stanica ne može da izdrži tržišnu utakmicu kada nije jasna marža - ističe on.

Nebojša Atanacković, iz kompanije „Nafta”, kaže da za propisivanjem cene nema potrebe.

- Smatramo da je tržište derivata dovoljno konkurentno i da nema potrebe da se određuju cene - uvereni su u EKO SERBIA, članici „Helenik Petroleuma“.

Preuzeto sa : Blic.rsčitanja : 751Komentari

Satro.
Kako mogu da budu nize cene kad na akcize i pdv ide 65 din po litru?!
Gorivo kosta 50 din lit i jos marza i to je to.
Mislim da je jedino u Srbiji akciza po litru skuplja od samog goriva.

Autor PITBULL 21 Dec 2010, 13:55

Aha, kao sto je to slucaj sa plinom...price za malu decu, poskupece gorivo jos vise posle Nove

Autor STrider 21 Dec 2010, 16:44