home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanska "Tojota", najveći proizvođač automobila na svetu, pristala je da plati američkoj vladi ukupno 32,425 miliona dolara kazne u vezi sa dva odvojena slučaja opoziva vozila, saopštilo je američko ministarstvo saobraćaja.

Japanska kompanija će platiti kaznu zbog toga što nije blagovremeno obavestila američke saobraćajne vlasti o dva tipa kvara na vozilima - problem sa akceleratorom pedale koji može da bude blokiran podnom prostirkom i da dovede do iznenadnog ubrzanja vozila, kao nevoljama sa upravljačkim sistemom.

Oba slučaja kasnije su prinudila "Tojotu" na masovan opoziv vozila.

Rešenjem ovog spora, koje je potvrdila i "Tojota" zaključena je burna godina japanske kompanije u Vašingtonu, povodom opoziva miliona vozila i problema sa njihovom bezbednošću koji su ubrazali vladinu istragu.

"Tojota" je već jedom kažnjena zbog sličnog odnosa prema opozivu, što je dovelo do gubitka prestiža i poverenja potrošača u njene najbolje prodavane robne marke.

Američki ministar saobraćaja Rej Lahod izjavio je sinoć da je zadovoljan što je "Tojota" poristala da plati maksimalno moguću kaznu i izrazio očekivanje da će kompanija biti kooperativna i narednom periodu kako bi se garantovala bezbednost kupaca.

"Tojota" je saopštila da je prihvatila kaznu američke Nacionalne administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA), bez priznanja da je prekršila zakon.

Sredinom aprila "Tojota" je pristala da plati 16,4 miliona dolara kazne zbog toga što je čekala najmanje četiri meseca pre nego što je obavestila nadležne bezbedonosne organe o problemu sa sistemom za kočenje u svojim vozilima.

Bila je to najveća finansijska kazna koju je američka vlada nametnula nekom proizvođaču automobila, kada je najavljeno da bi kazna mogla da se poveća, ukoliko istraga vlade SAD pokaže da je bilo drugih kvarova.

"Tojota" je u januaru pozvala vlasnike 2,3 miliona automobila da ih dovezu na hitnu zamenu papučice za gas jer se dešavalo da se ona zaglavi u vožnji.

Vlada je zaključila da je "Tojota" za taj defekt znala još septembra 2009. godine, ali to nije prijavila vlastima u roku od pet radnih dana, kako nalaže američki zakon. Zbog iste neispravnosti "Tojota" je širom sveta pozvala vlasnike osam miliona vozila da ih dovezu na hitnu popravku.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Toyota čitanja : 630Komentari

Mozda im daju neki "grejs" period otplate...

Autor Uros Cuore Sportivo 21 Dec 2010, 16:26

Kako to da ih samo Ameri optuzuju???
A Japan, Evropa, Australija...???
Jel tamo nije bilo opoziva ili kako to ide?

Autor Dejan 22 Dec 2010, 01:20

Pa pošto je samo Amerika okupator u Japanu,logično je da samo ti gmazovi uzimaju lovu.

Autor Savo 22 Dec 2010, 04:05