home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izjašnjavanje radnika "Zastava automobila" o socijalnom programu počelo je jutros i za nepuna dva sata odazvalo se njih blizu 200, od ukupno oko 1.600, izjavila je Tanjugu direktor Direkcije za kadrovske i pravne poslove Margita Gavrilović.

Radnici mogu danas da se izjašnjavaju do 17 časova, rekla je Gavrilović i dodala da će stručne službe, ukoliko interesovanje bude veliko, ostati i duže da rade. Ona je prognozirala da je, sudeći prema velikom odzivu radnika, moguće da će čitav posao biti završen već sutra. 

Radnici se izjašnjavaju o socijalnom programu koji je za rešavanje njihovog statusa predložilo Ministarstvo ekonomije, a krajem minule godine prihvatio Glavni odbor Samostalnog sindikata - posle višednevnih protesta zaposlenih i njihovog ulaska u gradsku skupštinu.

Prema tom programu, 910 radnika je tehnološki višak, njih 47 dobiće zaposlenje u kompaniji "Fiat Automobili Srbija", oko 70 će ostati u fabrici, dok će oko stotinu preći u preduzeće "Zastava INPRO", koje zapošljava radnike sa invaliditetom.
Jedan od uslova za penzionisanje ima 379 radnika, a prema izjavama sindikalnih lidera, u toku ove godine to pravo stećiće još 97 njih.

Prema ponuđenom socijalnom programu, radnici koji su tehnloški višak prelaze na tržište rada uz stimulativne otpremnine od 300 evra po godini staža, a dobijaće i mesečnu nadoknadu u ovoj i narednoj godini, kada će im država izmirivati i doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje.

Prema postignutom dogovoru sindikata i ministarstva, radnici koji odu na tržište rada i izjasne se za šestomesečnu obuku za prekvalifikaciju dobijaće mesečno po 22.000 dinara u ovoj godini. Onima koji ne žele da se prekvalifikuju, ta naknada će biti umanjena za 7.000 dinara.

U drugoj godini, odnosno 2012, radnici će dobijati mesečno po 19.000 dinara.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 754Komentari